Gyermekellenőrzés mobiltelefonnal

Mobiltelefon segítségével ellenőrizhető, hogy a japán gyermekek elmentek-e az iskolába, vagy sem. Az iskolások ruhájába, iskolatáskájába egy rádiófrekvenciás azonosító csipet építenek be, ami jeleket ad le, és ezt az "üzenetet" az iskola kapujába szerelt észlelő ellenőrzi. Az adatokat egy központi számítógép dolgozza fel, ahol az információ mobiltelefonnal lekérdezhető. Japánban több helyen is bevezették ezt az "iskolakerülést figyelő" módszert, ugyanis a szülök percnyi pontosan ellenőrizhetik, hogy gyermekük mikor lépett be az iskola kapuján. A gyermekek szívesen fogadták ezt a játékos, de végül is komoly technikai újdonságot. Sajnos nem ritka a gyermekrablás Japánban, és már előfordult olyan eset, amikor az azonosító csipes ellenőrző rendszernek köszönhetően találták meg a gyermeket. (VG)

A németek fele internetezik

A németek több mint fele nem használja az internetet - derült ki a British American Tobacco szabadidő-kutató intézet felméréséből. A 14 éven felüli háromezer megkérdezett 70 százaléka nem vásárolt az interneten. Az 55 éven felülieknek mindössze 18 százaléka ül néha a számítógép elé, a 34 évnél fiatalabbak 73 százaléka használja az internetet. A kutatók szerint a számítógép ritka használatának oka a szabadidő hiánya: a németeknek átlagosan kevesebb mint három óra szabadidejük van naponta. A megkérdezettek 69 százaléka sportra, 28 százaléka baráti összejövetelekre szánja idejét. (IHM - Infotars)

Telemedicine a fedélzeten

A Lufthansa a közelmúltban Frankfurtban mutatta be Telemedicine szolgáltatását, amely a földi egészségügyi központot kiegészítve a repülőgépek fedélzetén távgyógyászati lehetőséget biztosít a személyzet számára. A repülőtársaság a Charité Hospital Berlin kórházzal együtt olyan eszköz kifejlesztésén dolgozik, amely képes a szélessávú interneten keresztül a létfontosságú paraméterek átvitelére. Így vészhelyzet esetén a földi orvosok részletes útmutatást nyújthatnak a fedélzeti ellátáshoz. (VG)

Elektronikus útlevél

Az Egyesült Államok támogatja a biometrikus azonosítókat használó útlevelek bevezetését - adta hírül az Index internetes újság. Az intelligens útlevélként emlegetett csipkártyák megakadályozhatják az útlevelek hamisítását, és felgyorsíthatják az ügyintézést a határátkelőknél. Az elektronikus útlevelek olyan - hatvannégy kilobájtos - mikrocsipet tartalmaznak, amelyek a személyes adataink (név, születési idő és hely) mellett biometrikus adatokat is tárolnak, például digitalizált ujjlenyomatokat, íriszképet és különböző fotókat. Az amerikai kormány már felkért négy vállalatot, hogy nyújtsák be üzleti ajánlataikat a rendszer technológiai megvalósítására. (VG)