A német haderő katonai támaszpontjai ötödének bezárására készül a berlini kormány, aminek nyomán az évtized végéig 75 ezer munkahely szűnne meg. Az átszervezésekből fakadó költségmegtakarításból finanszíroznák a külföldi békefenntartó, illetve terrorellenes missziót teljesítő alakulatok felszereléseinek megújítását. A Bloomberg tudósítása szerint Peter Struck, a védelmi tárca vezetője egyszerre két vasat tart a tűzben. Egyrészt, miután januárban több, összesen 26 milliárd eurós költségvetésű középtávú projektet halasztott későbbre, most azon töri a fejét, hogyan lehetne a védelmi büdzsében annak negyedéről egyharmadra emelni a beruházások arányát. Ezt célozza a magán- és a közszféra közötti együttműködés előmozdítása, másrészt a német költségvetés problémái is az átalakítás szükségessége mellett szólnak.

A globális terrorveszély növekedése és a békefenntartás felértékelődése arra készteti Németországot, hogy az eddiginél több pénzt költsön külföldön állomásozó, jelenleg nyolcezer fős csapataira, s a tervek szerint ezért kerül 105 bázisra lakat. Ennek következtében 2010-ig körülbelül 40 ezer civil és 35 ezer katonai munkahely szűnhet meg. A leépítést főként úgy kívánják kivitelezni, hogy a nyugdíjba vonulókat és a katonaságtól önként távozókat nem pótolják. A laktanya- és támaszpontbezárásoktól évi 400 millió eurós költségcsökkenést remélnek.

Az érintett bázisok fele egyenként száznál kevesebb embert foglalkoztat, míg kilenc olyan támaszpont van, amely jelenleg ezernél is több katona és civil alkalmazottnak nyújt megélhetést. A bezárásokkal érintett települések, régiók nem számíthatnak semmiféle kompenzációra, állami segítségre - szögezte le Struck. A terv ellenzői a mellett érvelnek, hogy az országban makacsul tíz százalék felett tartja magát a munkanélküliség, s az elmúlt hetekben hozta nyilvánosságra a KarstadtQuelle AG és a General Motors leányvállalatának számító Opel AG, hogy több ezer dolgozójától válik meg a közeljövőben. Mindeközben a lövedékeket és rakétákat gyártó Diehl Group és a Leopard II tankokat előállító Krauss-Maffei-Wegmann GmbH éppen a katonai kutatásokra és beruházásokra költött források növeléséért lobbizik, a mellett érvelve, hogy ez az export emelkedésén keresztül a munkahelyek megszűnése ellen hatna.