Több külföldi megkeresés futott be a közelmúltban a Trend-fix Kft.-hez lőszer-megsemmisítés ügyében. A magyar céget Görögország és Szingapúr is megkereste a közelmúltban, európai versenytársainál ugyanis lényegesen olcsóbban dolgozik, s a vállalkozásnak a szükséges minősítései is megvannak a munka elvégzéséhez - tudtuk meg Végh Istvántól, a cég ügyvezető igazgatójától.

A Trend-fix nyáron kapott megbízást a Honvédelmi Minisztériumtól több mint négyezer tonna feleslegessé vált, vagy lejárt szavatosságú lőszer megsemmisítésére. A munkálatok jól haladnak, és várhatóan január 20-ig sikerül megsemmisíteni a vállalt mennyiséget, amellyel eltűnnek a legveszélyesebb felesleges lőszerek a honvédség ingatlanjairól. A vállalatnak ez az első ilyen jellegű megbízása, de a munkatársak korábban a hadseregnél dolgoztak, így van gyakorlatuk a vállalt feladatban, s a cég több mint százmilliós beruházással Magyarország első ilyen jellegű, magánkézben levő üzemét hozta létre - mondta Végh István. A cégvezető hozzátette: Európában is csak négy-öt ilyen társaság létezik. A munka során elsősorban a biztonságra helyezték a hangsúlyt, így az üzemben igen szigorúan ellenőrzik, hogy a hüvelyekben ne maradjon lőpor. A cégvezető hozzátette: a kinyert anyagból csak a vasat tudják hasznosítani, a többi anyagot megsemmisítésre Németországba szállítják.

Az inkurrencia megsemmisítése a jövőben tervszerű munka keretében zajlik majd, a közelmúltban ugyanis Juhász Ferenc miniszteri biztost nevezett ki erre a feladatra - mondta Bocskai István, a honvédelmi minisztérium kommunikációs igazgatója. Hozzátette: lőszerek mellett többek között meg kell semmisíteni a hadrendből kikerült technikai, illetve az elhelyezési eszközöket, így a vaságyakat, matracokat, evőeszközöket is. A minisztérium szeretné, ha a lehetőségek szerint a megsemmisítés nem vinne el pénzt a védelmi költségvetésből, hanem a cégek a kinyert anyagok fejében vállalnák azt.