Bár a híradásokból olykor szigorúan szakmai találkozónak, színielőadások és alakítások komoly versenyének látszhat a Pécsi Országos Színházi Találkozó, a POSZT, meg kell jegyezni, hogy a városon eluralkodó fiesztahangulat és a rengeteg esemény igazán csalogató a nagyközönség számára is. Pécs mindig remek választás, ha családi programhoz keresünk megfelelő helyszínt, a POSZT pedig kiváló apropó lehet ehhez a hét végén (vagy jövő szombatig bármikor).

A szervezők erre találták ki az Országos Fesztiválmelletti Fesztivált, amelyet röviden OFF-nak neveznek: ha a túl sok szakmai vendég miatt nem férnek be a nézők a 16 versenyelőadás egyikére, lehessen vagy 300 másik programból válogatni. Persze érdemes próbálkozni a főcsapás-irányon is: a versenyben az évad legkiválóbb előadásai szerepelnek, köztük a napokban Bodó Viktor átirata A perből, a Radnótiból a IV. Henrik vagy A sütemények királynője, amelyet Pintér Béla társulata mutat be.

A hét végi OFF-program szombat délelőtt a mára hagyományosnak mondható könyvárveréssel kezdődik, Sándor György Több őrült naplója című műsora, a kaposvári színészhallgatók Brecht Song-előadása, a Mindhalálig Beatles-koncert, a 75 éve született Eck Imre emlékére rendezett balettest mind a holnapi programot színesítik. Vasárnap egész nap meglepetésszerűen "csapnak le" táncosok a nézőkre a mediterrán belváros bármely pontján, kora délután tartják Varnus Xavér koncertjét a zsinagógában, de lesz folklór és dzsesszhangverseny is - ez utóbbin Szakcsi Lakatos Béla és Bornemissza Mária improvizál.

A Katona József Színház legfiatalabb művészei nyilvános beszédtréningjüket mutatják be Weöres Sándor Gilgames című írásából, a Dóm előtti Sétatéren a Finita la commedia Kaspar-koreográfiái láthatók. Az Alexandra Könyvhét rendezvényei reggeltől estig tartanak a dzsámi előtti téren, számos színházi témájú kiállítás is látogatható, megnézhetők például Bagossy Levente díszlet- és Kőfaragó Gyula plakáttervei, Papp Janó Babák és bábok című gyűjteménye, vagy az a színházi próbafotótárlat is megtekinthető, amelyet az Ódry Színészotthon megsegítésére rendeznek be Pécsett.

Mindehhez ott a (fesztivál)hangulatos Király utca, éttermeiben a fantasztikus villányi bor és a kedvezmény a POSZT vendégeinek... Mi kell még?V. Pécsi Országos Színházi Találkozó, a június 19-ig tartó program megtalálható a www.poszt.hu oldalon.