Az alvászavar, amelytől a refluxbetegek (Gastrooesophagealis reflux betegség = GORB) több mint fele szenved, kimutatható csökkenéshez vezet a munkahelyi teljesítményben csakúgy, mint a szabadidő aktív eltöltésében - mutat rá egy nemzetközi multicentrikus vizsgálat, amelynek eredményeit május közepén mutatták be az Egyesült Államokban, az emésztőszervi betegségek hetének nevezett orvosszakmai kongresszuson.

A felmérés adati alapján a vizsgálatba bevont, igazoltan refluxos betegek 55 százaléka ébredt fel éjszakai álmából a refluxbetegség tünetei miatt legalább egyszer egy héten. Ezen betegeknél 15 százalékos munkateljesítmény- és 22 százalékos aktivitáscsökkenés volt igazolható a szabadidős tevékenységeik során a gyomorégés kellemetlen tünete miatt.

A fejlett társadalmakban lakók 20-40 százalékának rendszeresen ég a gyomra, amely a refluxbetegség elsődleges tünete. A jelenlegi vizsgálati eredmények egybeesnek azokkal az előző felmérések során tapasztaltakkal, amely szerint az igazoltan refluxos betegek 21 százalékos általános aktivitáscsökkenést élnek meg a kellemetlen tünetek következtében.

A baj orvoslására jelenleg az úgynevezett protonpumpagátló kezelés ajánlott. Ezen gyógyszerek a tünetek jelentős csökkentése mellett a betegek életminőségének javulását is eredményezik - állapítja meg egy másik tanulmány, amelyet szintén Chicagóban jelentettek be. A kutatás rámutatott, hogy a betegek a hatékony kezelés hatására kétpontos életminőség-javulást tapasztaltak a hétpontos reflux és diszpepszia életminőség-mérő skálán.

Az Égető kívánság fantázianevű vizsgálat egy olyan kvantitatív felmérés, amely során 1908 refluxbetegségben szenvedő beteget kérdeztek meg Német-, Franciaországból, az Egyesült Királyságból és az Egyesült Államokból.

A refluxbetegek identifikálása véletlenszerű telefoninterjú során történt, amelyekben közel kétszázezer családot kerestek meg. Az így kapott 1908 részt vevő közül 984 volt ismert refluxbeteg, míg 924 válaszoló esetében a betegséget nem diagnosztizálták a fennálló tünetek ellenére. Az 1908 megkérdezettből 1111 betegnek volt állandó munkahelye. Ők heti átlag 18 perc munkaidő-kihagyást jelentettek a gyomorégés miatt. Azoktól, akiknek alvászavart is okozott a gyomorégés, lényegesen több munkaidő-kiesést eredményezett a tünetek miatti álmatlanság, és annak a másnapi munkateljesítményre gyakorolt kedvezőtlen hatása. A szabadidős tevékenységekben beállt csökkenés 14 százalékos volt a nyugodtan alvók, de napközben tünetesek között, míg 22 az éjszaka is szenvedők körében. (VG)