A temérdek koncert mellett mindig különleges színfolt a Sziget fesztiválon a színház- és táncsátor, valamint egész környéke. Augusztus 10-e és 17-e között a korábbiaknál is több érdekességet láthatunk ezen a környéken. A sátor Frenák Pál társulatának Apokalipszis - Frisson című előadásával nyit, s ez is érzékelteti, hogy a kínálatban a tánc ismét meghatározó lesz. Belgiumból, Kubából, Izraelből, Ausztráliából, Indiából, Dél-Afrikából, Német- és Franciaországból is érkeznek táncművészek, mellettük persze a hazai legjobbak kínálata sem elhanyagolható.

Budapesten itt mutatják be először Horváth Csaba koreográfiáját: a Passió (Stációk) rendezője Sopsits Árpád lesz. A 14 képből álló előadásban kiváló prózai színészek és ismert táncosok szerepelnek, többnyire a Nemzeti Színház és a Közép-Európa Táncszínház művészei. Szinte minden évben fellép itt legújabb alkotásával Ladányi Andrea, Gergye Krisztián, Bozsik Yvette és Szabó Réka csapata, a Szegedi Kortárs Balett az Atlantiszt, a Hólyagcirkusz társulat pedig a Zenekatasztrófát mutatja be.

Kamaraoperából sem egy lesz, ahogyan koncertekre is sor kerül a színházi sátor helyszínein. A közeli nyolcszögletű, egymással összefüggő épületkomplexumban, az Octopusban számos irodalmi, klasszikus zenei és képzőművészeti programmal várják a nézőket, például különböző művészeti ágak bevonása teszi majd még színesebbé az írók, költők felolvasásait. Hacsak és Sejó címmel ismét jelentkezik a modern irodalmi kabaré, de kísérletet tesznek majd a "kortárs" József Attila bemutatására is - erről mai költők és a Sunset Café DJ-i gondoskodnak. A helyszín klasszikus zenei wurlitzerében sok száz év zenéjéből lehet válogatni. A Szigetre költözik a Godot csapata kiállításokkal, Dumaszínházzal és éjszakai kulturális kávéházzal. A kisebb pavilonokban a 125 éves Magyar Iparművészeti Egyetem hallgatói mutatkoznak be, színművészetis vizsgafilmeket is láthatunk.