Görögországban 75 ezer hatvanéves emberen végzett vizsgálatok igazolták, hogy a mediterrán étrend szerinti táplálkozás csökkenti a betegségek kialakulását. A résztvevők az étkezésben a gazdag zöldség-gyümölcs étrend mellett hüvelyes növényekből és különféle gabonafélékből készült ételeket, sok tengeri halat és olívaolajat fogyasztottak. A mediterrán étrend képes megakadályozni a szívbetegségek, a különböző rákos megbetegedések kialakulását. A kutatók azt találták, hogy a mediterrán étrenden élő hatvanéves embernek egy évvel lesz hosszabb az élete a nyugati étrendet választókhoz képest. A szakemberek szerint a mediterrán étrenddel sok antioxidáns, A- és C-vitamin kerül be a szervezetbe, amelyekről köztudott, hogy csökkentik a szabad gyökök által okozott sejtsérüléseket. Az antioxidánsokat egyébként az orvostudomány a rákos megbetegedések és a különféle szívbetegségek elleni küzdelemben is alkalmazzák. (VG)