Ma kezdődik a X. Duna Karnevál Nemzetközi Kulturális Találkozó, amely a korábbinál is színpompásabb programot ígér. A tíznapos, főként Budapest központi helyszínein zajló tánc- és zenei előadások rendezője a BM Duna Művészegyüttes - Belügyi Általános Kht., az együttműködő partnerek között van például a Szabad Tér Színház Kht., a Magyar Turizmus Rt., a Magyar Táncművészek Szövetsége és a budapesti Olasz Kultúrintézet is.

A BM Duna Művészegyüttes művészeti igazgatója, Mucsi János igazi karneváli hangulatot ígér, jelen lesznek több ország meghívott művészei, hazai hivatásos és amatőr néptáncegyüttesek mellett a klasszikus és a világzene, valamint a kortárs tánc képviselői. A Duna Karnevál célja az európai kulturális sokszínűség bemutatása, az együttműködések elősegítése; a külföldi meghívottak között megtalálhatók a határon túli magyar hivatásos és hagyományőrző társulatok, valamint más európai és tengerentúli csapatok is.

A helyszínek szintén változatosak: a Vörösmarty tér, Vajdhunyad vára, a Margitszigeti Szabadtéri Színpad, a BM Duna Palota, az Olasz Kultúrintézet, a Clark Ádám tér, Mátyásföld, Békásmegyer, Budakalász, Üröm. A házigazda BM Duna Művészegyüttes mellett a tíznapos karneválon 57 együttes, köztük 14 hivatásos társulat lép fel. Az idén 13 külföldi együttes 354 művésze érkezik a jubileumi karneválra, s igazi csemegének ígérkezik például a mexikói, andalúziai és szicíliai együttesek műsora. A fellépők a tíz helyszínen közel 100 órában szórakoztatják 10-e és 19-e között a közönséget (tavaly körülbelül 250 ezren élvezték a karnevált). A programok a Duna Palotában és a Margitszigeten tartandó gálaestek kivételével ingyenesek.

A Duna Karnevál gálaműsora 17-én 20 órakor különlegességet ígér a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, ahol a külföldi és hazai táncegyüttesek közös produkciójában közel 500 művész előadása látható. Az első, Világkarnevál nevű részben a mexikói Kimbamba Táncegyüttes nyitja a sort, majd erdélyi, lettországi, szlovákiai, cseh- és lengyelországi társulatok következnek. A 17-i gálaműsor második része az Európai Tánc Karaván című nemzetközi produkció magyarországi bemutatója. A BM Duna Művészegyüttes ugyanis különleges táncszínházi darabot hozott létre nyolc nemzet táncos és zenész előadóival, görög, spanyol, olasz, ciprusi, finn, erdélyi és lengyel partnerek közös munkájaként.