A Bartók+Bel Canto című V. Miskolci Nemzetközi Operafesztivál idei programsorozata a feléhez érkezett - a jövő szombatig tartó rendezvény még számos remek ajánlattal várja a műfaj rajongóit. A város életében mérföldkövet jelentő nemzetközi fesztivál évről évre a műfaj elsőrangú hazai sztárparádéja is: az idén Rost Andrea és Kocsis Zoltán nyitókoncertje csak megalapozza azt a két hetet, amelynek vendégei közt olyan neveket olvashatunk, mint Renato Bruson, Giuseppe Giacomini, José Cura, Al di Meola, Robert Frontali vagy a King's Singers. A magyar fellépők közül csak néhányat említve máris egyértelművé válik, milyen színvonalra számíthatunk, ha a fentiekhez még hozzáteszszük Polgár László, Lukács Gyöngyi vagy Sebestyén Márta nevét.

Miután Miskolc már beírta magát az európai fesztiválvárosok közé, nem csupán Kelet- és Közép-Európa művészei fogadják el a meghívást, hanem számos olyan énekes is, aki rendszeresen fellép a Scala, a Metropolitan vagy a Covent Garden színpadán. 2005-ben az évente megújuló állandó Bartók-repertoár mellett a bel canto zeneszerzőinek (Bellini, Donizetti, Rossini) művei szerepelnek a programban, amelyet számos idegenforgalmi és gasztronómiai esemény is kiegészít a következő napokban. Egy olasz és egy szlovák operatársulat együttműködéséből jött létre az a Rossini-opera (Az olasz nő Algírban), amelyet ma láthat a miskolci közönség.

Vasárnap tekinthető meg az a különleges Bartók-est, amelynek narrátora és rendezője Alföldi Róbert. A kékszakállú herceg vára (Polgár László és Wiedemann Bernadett) után Egerházi Attila Csodálatos mandarin-koreográfiája lesz műsoron. A salzburgi marionettszínház A sevillai borbélyt adja a hét végi matinébn. A jövő hét érdekességei között említhetjük a Tell Vilmos koncertszerű előadását a címszerepben Renato Brusonnal, a Szlovák Nemzeti Színház hét eleji vendégjátékait, az Auris társulat Rossini-premierjét, valamint a római Santa Cecilia Akadémia operakórusának koncertjét. A bel canto-gálát június 25-én tartják jeles szólisták részvételével, a Miskolci Szimfonikus Zenekart Joseph Rescigno vezényli majd.

V. Miskolci Nemzetközi Operafesztivál, június 11-25., a teljes program megtalálható a www.operafesztival.hu internetes oldalon. Az opera-előadásokra 3500, a koncertekre 6000, a gálára 10 000 forint a legdrágább belépő.