Elsősorban a nők szenvednek a kegyetlen bőrgöröngyök, a narancsbőr miatt, tíz nő közül nyolcnak okoz szenvedést ez a szépséghiba. Kialakulása nincs korhoz kötve, már a tinédzserek combján, fenekén is felfedezhető. Elsődleges oka a hormonokban keresendő. Ezek nem csupán a fogamzásgátló tabletták, de a hormonszenynyezett élelmiszerek, a dohányzás, az étkezés és a stressz. A férfiak körében - másfajta kötőszöveti rostállományuk miatt - ritkább, bár nem kizárt a narancsbőr. A göröngyök azt jelzik, testünk említett felületein rossz a vér- és nyirokkeringés. Ezért az ottani rostok között lerakódott salakanyag vizet vonz magához, és a bőrfelszínen látható dudorok keletkeznek. A változtatáshoz két dolog kell: a körültekintő étkezés és a testmozgás.

Aki eddig nem tette, sürgősen lásson hozzá a megfelelő menynyiségű - napi 1,5-2 liter szénsavmentes ásványvíz elfogyasztásához. Nincs több "utolsó" kóla, minimálisra kell csökkenteni a kávé és az alkohol fogyasztását. Be kell fejezni a túlzott zsírbevitelt, mellőzni a csokoládét, az olajban sült étkeket, a vajat, a margarint, a zsíros húsokat. Helyettük elő a gyümölcsökkel, zöldségekkel, főzelékekkel!

Nem elég csupán a táplálékon változtatni, el kell kezdeni a rendszeres testmozgást, s ezt optimális esetben olyan izzasztónadrágban végezzük, amely legalább térdtől a mell alá ér. Ez a ruhadarab melegen tartja a kritikus testfelszínt, ezáltal tágítja a hajszálereket, segíti a zsírok elégetését, s fokozza a szervezet méreganyagainak eltávolítását. Ideális, ha kezdetben hetente három alkalommal eleinte fél, majd 1-1,5 órát mozgunk. Azt követően hideg, majd langyos, később meleg vízzel zuhanyozzunk, s óvatosan dörzsöljük át, radírozzuk le a bőrünket. Még jobb, ha hetente egyszer testmasszázst is beiktatunk, amellyel megőrizhetjük bőrünk állagát. A test alsó végtagjaitól a szív irányába történő masszírozással ellazulnak az izmok, a bőr alatti kötőszövetek feszesebbé válnak.

Öt-hat hét múlva látható, tapintható változás következik be a bőrünkön.

Ha tehetjük, heti egy alkalommal szaunázzunk. A forró levegő, az izzadás kitágítja a bőr pólusait, javítja a tápanyagellátást, s a megfelelő krémek bekenésével a tiszta bőr feszessé, egészségessé válik. (VG)