Világsztárok a Millenárison - a dzsessz és a world music meghatározó személyiségeit felvonultató koncertsorozat már igazi márkanév lett. A széria az idén nyáron is folytatódik, július 3-án a fúziós dzsessz talán legismertebb dobosa és ütőhangszerese, Billy Cobham lép fel Spectrum nevű legendás zenekarával. Hat nappal később, 9-én pedig az 50. születésnapját ünneplő nagyszerű szaxofonos, Dresch Mihály és kvartettje (a cimbalmos Lukács Miklós, a nagybőgős Szandai Mátyás és a dobos Baló István) muzsikál a Millenárison; vendégük Chicago legjobb tenorszaxofonosa, Chico Freeman lesz.

A 61 éves amerikai (de túlnyomórészt Európában élő) Billy Cobham az 1960-as évek végén bukkant fel a tengerentúli dzsesszéletben: előbb Horace Silver zenekarában játszott, majd a Brecker fivérekkel és John Abercrombie-val megalapította a Dreams nevű formációt. Néhány évvel később a műfaj koronázatlan királya, Miles Davies hívta meg saját együttesébe, de ott volt John McLaughlin kultikus zenekara, a Mahavishnu Orchestra alapítói között is.

Cobham már többször járt Magyarországon; ezúttal Spectrum nevű, változó felállásban 1973 óta működő zenekarával érkezik, amely túlzás nélkül nevezhető szupergroupnak, hiszen világszerte elismert muzsikusok alkotják. A csapatban Frank Gambale gitározik, Ric Fierabracci nagybőgőzik és basszusgitározik, a billentyűs pedig az a Tom Coster, akit egykor a legendás magyar gitáros, Szabó Gábor fedezett fel, majd évtizedekig játszott Carlos Santana zenekarában.

Az 56 éves, július 9-én hallható Chico Freeman zeneszerzőként és szaxofonművészként szerzett mesterdiplomát a Governors State Universityn. A hetvenes évek közepén a dobos Elvin Jones zenekarában kezdte pályáját, de néhány évvel később már szólólemezeket készített, amelyeken szabadon ötvözte a műfaj örökzöldjeit és saját, elektronikus hangzásokon alapuló kompozícióit. 2001-ben járt először Magyarországon: akkor is a Dresch Quartettel játszott együtt s aratott hatalmas sikert a Zsámbék Jazz Open fesztiválon.