Több mint tíz magyar cég számára jelenthet jó hírt: a jövő hét második felétől bármikor megkaphatják "bennragadt" engedélyük jóváhagyását kínai textilimportjukra. Ezt az teszi lehetővé, hogy a jövő kedd-csütörtökön várható a hivatalos brüsszeli rendelet megjelenése az egyes kínai textiltermékek mennyiségi kvótájának bővítéséről született EU-kínai megállapodás nyomán.

Mint Várhegyi Istvánné, a GKM Engedélyezési és Közigazgatási Hivatalának ipari osztályvezetője a Világgazdaságnak elmondta: a magyar engedélyezési hivatalnak is az a célja, hogy mihelyt lehet, mielőbb kiadják az engedélyeket a cégeknek. Így a rendelet megjelenését követően napokon belül sor kerülhet erre - mondta a szakember. Az engedélyezési hivatalnál egyébként mintegy ötven engedély kiadása maradt függőben amiatt, hogy uniós szinten kimerültek a kínai textilimportkvóták. Ez a szám azonban elenyésző ahhoz a 7900-hoz képest, amelyet az idén eddig már kiadott a hivatal kínai importra, beleértve egyébként a lábbelik behozatalát is.

Magyarországon összességében mintegy nyolcszázezer érintett kínai tétel belföldiesítésének engedélyeztetése maradt függőben a mennyiségi kvóták kimerülése miatt. Ezek között mintegy 400 ezer szövött nadrág és 250 ezer pulóver országba való behozatala akadt meg. Csak összehasonlításként: az Európai Unió egészében 47 millió kínai pulóverről és 17 millió nadrágról van szó.

Az unió előzetes értesítését az EU-kínai megállapodás brüsszeli elfogadásáról már olvashatják az érdeklődők honlapjukon (www.mkeh.hu) - hívta fel a figyelmet Várhegyi Istvánné. (NVZS)