Civil szervezetek kérésével indokolják Demszkyék, hogy a tervezettnél kevésbé csökken a fővárosi parkolási díj - írja a Hírszerző. A civilek azonban nem ezt szerették volna: arra kérték a városatyákat, hogy a díj csökkenésének mértékével azonosan a tömegközlekedési díjakat is módosítsák.
A héten döntött a fővárosi közgyűlés a parkolási alapdíjról, ami a jelenlegi 120 helyett januártól 115 forint lesz. Eredetileg 100 lett volna, így a főváros az áfa-csökkenésen kívül is lemondott volna korábbi bevételeinek egy részéről. A Fővárosi Önkormányzat közleménye szerint a csökkentés a civil szervezetek nyomására lett kisebb, mivel a képviselők elfogadták, hogy "a díj nagyobb mértékű csökkentése a tömegközlekedés használatának a rovására ment volna".
A Levegő Munkacsoport és a Magyar Közlekedési Klub azt kérte a városatyáktól, hogy legyen olcsóbb a tömegközlekedés is, hiszen reálértéken a két évvel ezelőttinél több mint 25 százalékkal kevesebbért lehet parkolni, miközben a BKV-díjak majdnem másfélszeresére nőttek. Javasolták, hogy a parkolási díj maradjon a korábbi összeg, és hogy a bevételek minél nagyobb részét fordítsák a tömegközlekedés támogatására.
Míg máshol úgy állapítják meg az árakat, hogy mindig legyen szabad parkolóhely, Budapesten alacsonyak a díjak, ráadásul rengeteg kedvezményt is igénybe lehet venni, így viszont Lukács András, a Levegő Munkacsoport vezetője szerint még a parkolóhelyet kereső autók is forgalomlassítók és környezetszennyezők. – Mindenhol az a cél, hogy az autósokat rávegyük a tömegközlekedésre, csak nálunk nem - nyilatkozta. (hirszerzo.hu)