Sehol a világon nem rongáltak meg annyi tehénszobrot, mint eddig a budapesti Tehénparádén. Az 54 kiállított tehénből eddig 11-en kellett komoly javításokat elvégezni: ezeket összetörték vagy összefirkálták, de volt olyan is, amit felgyújtottak. A világ számos országát megjárt kiállítás még egy hónapig tart, Budapest azonban már most vezeti a rongálási rekordot.
A nemzetközi tapasztalatok szerint körülbelül a szobrok 8-10 százalékát rongálták meg komolyabban a világ nagyvárosaiban. Budapesten ezzel szemben június vége óta a tehenek 20 százalékában esett komolyabb kár - közölte a Tehénparádé projektvezetője.
Csikós Gergely elmondta: először azon tehénen kellett komolyabb javításokat elvégezni, amely a Szent István téren, a Bazilika előtt állt. Az alkotás csaknem két hetet állt a javítóműhelyben, ezután a Vörösmarty térre került, itt azóta nem tettek kárt benne. A Mammut 2. előtt álló tehenet összetörték, az Astoriánál és a Moulen Rouge-nál állót pedig felgyújtották. Sok művész elkeseredettségében azt mondja, nincs is értelme restaurálni, vagy egyáltalán kirakni az alkotásokat. (hirado.hu, VGO)