Több hazai nagyvállalat nyitott arra, hogy munkát ajánljon - akár országosan is - a közigazgatásból elbocsátottaknak, amire nagy szükség van, hiszen míg a minisztériumok másfél ezer, addig a vidéki településeket is érintő központi költségvetési intézményrendszer több mint 12 ezer embertől válik meg.
A hazai nagyvállalatok közül a Tesco Global Áruházak Zrt. például gyakornoki programot is indít, és még az idén körülbelül ezer új munkatársat vesz fel. A Suzuki helyi, a Spar országos munkalehetőséget ajánlott fel: előbbi összesen 4100, majd további 600, utóbbi 200, hosszabb távon 1500 elbocsátott dolgozó felvételét tervezi.
Szintén munkalehetőséget ajánl a Winterthur Magyarország, a Budapest Bankcsoport és az Alpine Európai Elektronikus Ipari Kft. is, a kormány pedig elsősorban képzési támogatással, illetve kedvezményes hitelkonstrukcióval segíti az elbocsátottakat.
A köztisztviselőknek azonban több kedvezőtlen körülményre is fel kell készülniük: egyrészt hosszabb lesz a munkaidő, másrészt a felkínált fizetéssel várhatóan sokan nem lesznek majd elégedettek. VGO A teljes cikk az alábbi linkre kattintva olvasható