Közélet

Fidesz nem "tisztasági" csomagra - mondvacsinált kifogások Daróczi szerint

A Fidesz sem a képviselői tiszteletdíjnak, sem a pártok állami támogatásának háromszorosra emelését nem támogatja.

A Fidesz sem a képviselői tiszteletdíjnak, sem a pártok állami támogatásának háromszorosra emelését nem támogatja. Ezt Répássy Róbert, az ellenzéki párt frakcióigazgatója és Nyitrai Zsolt operatív igazgató jelentette be hétfőn, a Fidesz elnökségi ülését követő sajtótájékoztatón.

Répássy Róbert szerint a képviselői tiszteletdíj háromszorosára emelése 2,5 milliárd forintba kerülne az adófizetőknek, míg a pártok állami támogatásának növelése 5 milliárddal, választási évben pedig 7,5 milliárddal jelentene nagyobb kiadást.

Mint ismert: a szocialisták kezdeményezték a képviselői és a pártpénzek összegének emelését a juttatások rendszerének átláthatóbbá tételének indokával. A Fidesz elnöksége szerint az ellenzéki képviselők korrumpálását jelentené, ha a kormánypártokkal közösen megszavaznák a képviselői tiszteletdíjak emelését - tette hozzá a frakcióigazgató. Nyitrai Zsolt elmondta: nem támogatják azt a kormánypárti javaslatot sem, amely háromszorosára emelné a pártok állami támogatását. A Fidesz ehelyett olyan javaslatokat terjeszt az Országgyűlés elé, amelyek csökkentik a kampányköltségeket.

Daróczi Dávid kormányszóvivő úgy reagált: mondvacsinált kifogásokat keres a Fidesz, csak hogy ne kelljen megszavaznia Gyurcsány Ferenc köztisztasági csomagját. A miniszterelnök azonban eltökélt abban, hogy a koalíció támogatásával rendet tesz a politika háza táján: a korrupció visszaszorítása érdekében átlátható szabályokat javasol, a valós költségek elismerésével; aki pedig ennek ellenére is trükközni próbál, arra szigorú büntetés vár.

Kapcsolódó cikkek