Közélet

Gripen-ügy: Tájékoztatást kért a miniszter

Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter tájékoztatást kért a washingtoni magyar nagykövetségen keresztül az amerikai hírszerzés a magyar Gripen-beszerzéssel kapcsolatos információiról - tájékoztat a Kossuth Rádió a távirati iroda nyomán.

A The New York Times arról írt, hogy több millió dollárt fizetett a BAE Systems brit hadiipari csoport hat évvel ezelőtt magyarországi pártoknak azért, hogy Budapest a brit céggel kössön szerződést vadászgépek beszerzéséről.

Az újság idézi Tome H. Walters altábornagyot, aki akkoriban a washingtoni védelmi minisztérium tengeren túli eladásait felügyelte. Az azóta nyugállományba vonult Walters tábornok 2001-ben levelet írt a Cseh Köztársaság külügyminiszterének, nehezményezve, hogy nem átláthatók a vadászgépbeszerzést célzó tárgyalások.

A tábornok azt mondta, az amerikai kormányzat Magyarországon is hasonló gondokkal szembesült, amikor amerikai vadászgépeket próbált eladni. Amerikai tisztségviselők állítólag azt mondták, hogy a magyar és a cseh kormányt befolyásolták a svédek által fizetett pénzek.

MR1-Kossuth Rádió-->

Kapcsolódó cikkek