BUX 41,776.23
+1.28%
BUMIX 3,946.95
+0.60%
CETOP20 1,919.28
0.00%
OTP 10,680
+1.67%
KPACK 3,100
0.00%
0.00%
-0.41%
+2.90%
0.00%
ZWACK 17,200
0.00%
0.00%
ANY 1,635
0.00%
RABA 1,150
-0.43%
0.00%
+0.49%
+2.52%
+0.46%
-1.34%
+1.36%
+2.24%
0.00%
+1.74%
OTT1 149.2
0.00%
0.00%
MOL 2,824
+0.86%
+1.50%
ALTEO 2,370
+0.85%
+0.93%
+1.02%
EHEP 1,580
-1.25%
0.00%
+1.42%
MKB 1,972
0.00%
0.00%
+0.34%
0.00%
0.00%
SunDell 39,800
0.00%
0.00%
+1.89%
0.00%
0.00%
NUTEX 10.45
+3.47%
GOPD 12,500
0.00%
OXOTH 3,790
0.00%
0.00%
NAP 1,240
+1.81%
0.00%
0.00%
Forrás
RND Solutions
Közélet

Február

Nobilis Kristóf üzletember cége, a Közép-európai Média és Kiadó Szolgáltató Zrt. vételi ajánlatot tett a legnagyobb hazai webes könyváruházat üzemeltető Bookline Nyrt. még nem birtokolt részére. Vállalatbirodalmát tovább gyarapítva pénzügyi cégeket is alapít.


Az etyeki Korda stúdió tulajdonosi köre Peter Munk kanadai üzletemberrel és a Rothschild család tagjaival bővült – jelentette be Demján Sándor a komplexum első fázisának bokrétaünnepségén.


Az Inter-Európa Bank Nyrt. igazgatósága minden, a Sanpaolo IMI nyilvános vételi ajánlatában érintett részvényesének az ajánlat elfogadását javasolja.


A kabai cukorgyár tervezett bezárásához szükséges szerkezetátalakítási terveket a kifizető ügynökségként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megküldte Brüsszelnek.


Átalakul a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Közhasznú Társaság. Tavasztól új intézményi, júliustól pedig új gazdasági formában – nonprofit zrt.-ként – működik, tulajdonosai között lesz a tulajdonosi jogokat gyakorló GKM mellett a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. is. Idekerül a legnagyobb befektetések menedzselése.


Új óriás jött létre a magyar baromfiiparban. Megvásárolta a Kiskunhalasi Baromfifeldolgozó Zrt. többségi tulajdonát a takarmány-előállítással, élőállat-neveléssel és termelői integrációval foglalkozó Bács-Tak Kft., amely már korábban együttműködést alakított ki a szentesi Hungerit Zrt.-vel, amelyben kisebbségi tulajdonos.


A magyar konvergenciaprogram eddigi pályáját értékelte az Európai Bizottság (EB). Veres János pénzügyminiszter kommentárja: „reális program, reális értékelés”, az elemzői vélemény ugyanerről: óvatosan optimista; az EB nagyobb államháztartási hiányt jósol, mint a magyar kormány és a kutatók, a további reformintézkedések elkerülhetetlenek. Vita nélkül hagyta jóvá Magyarország (és kilenc másik tagállam) konvergenciaprogramjának február eleji európai bizottsági értékelését az EU pénzügyminisztereinek tanácsa (Ecofin). Ugyanakkor egy sor ajánlást tett, felhívta a figyelmet a kockázatokra, és felszólította Budapestet: hajtsa végre az idei költségvetési tervet.


OTP: Megdet Rahimkulov orosz üzletember átcsoportosította részvénypakettjét. A Rahimkulov család tulajdonában lévő Firthlion Ltd. januári tranzakciója eredményeként összesen 5,065 százalékos a részesedése a bankban, de egyéb cégei révén 5,68 százalékos közvetett befolyása van az OTP Bank Nyrt.-ben.


A magyar ipari termelés 2006-ban – hat év óta először – ismét két számjegyű, 14 százalékos bővülést ért el a KSH előzetes adatai szerint.


A Synergon Informatika Nyrt. és a Novell Magyarország Kft. régiós szintű együttműködésről állapodott meg a nyílt forráskódú technológia támogatására.


A Microsoft félmilliárd dollárt költ az új operációs rendszer, a Windows Vista bevezetésére.


Új logisztikai centrumot épít a légi expressz szállításban vezető szerepet játszó DHL az M5-ös autópálya bevezető szakaszán.


E-bevallás: sikeresen debütált az APEH elektronikus adatszolgáltatási rendszere.


A Food Express kétmilliárdos beruházással létrehozott ercsi egységében elindult a termelés. Közép-Európa egyik legkorszerűbb élelmiszerüzemében naponta 60–70 ezer adag ételt tudnak előállítani.


A Google, a világ legnépszerűbb internetes keresője magyarországi képviseletének a létrehozását a 30 százalék körüli internetpenetráció, illetve a hazai online kereskedelem dinamikus növekedése jelentette lehetőségek indokolták.


Pécs az életminőség pólusa címmel fogadta el a kormány a város pólusprogramját, amelynek súlypontja a technológiai és ipari jellegű versenyképességi pólusokhoz képest az egészség-, a kultúra- és a környezetipar. A város lesz 2010-ben Európa kulturális fővárosa.


Döntöttek Demszky helyetteseiről. Az MSZP és az SZDSZ budapesti vezetői, valamint Demszky Gábor főpolgármester aláírta a koalíciós megállapodást; e szerint a szocialista Horváth Csabát és a szabad demokrata Ikvai-Szabó Imrét választotta meg a Fővárosi Közgyűlés.


A Kopint-Datorg Konjunktúra Kutatási Zrt. kutatói csapata kivált a szervezetből, s magáncéget alapított a Tárkival közösen Kopint-Tárki Zrt. néven, Palócz Éva vezérigazgatásával. Így nem valósul meg az az állami elgondolás, hogy egy társaságba vonnák össze az Ecostatot, a Magyar Közigazgatási Intézetet, illetve a Kopint-Datorg kutatási részlegét.


A magyar biotechnológiai roadshow a várakozásoknál is sikeresebb volt az Egyesült Államokban. A kint járt mintegy tucatnyi cég szinte mindegyike kötött üzletet, amerikai cégekkel (Pfizer, Genentech), egyetemekkel (UCLA, Stanford) tárgyaltak közös programokról, tudásátadásról.


Újra Magyarországon az Axa pénzügyi szolgáltató. Bejelentette, hogy hazánkban is nevére veszi tavalyi szerzeményét, a Winterthur Biztosítót. Gecser Ottó, a magyar leánycég marketing- és értékesítési vezérigazgató-helyettese közölte: öt év múlva az Axa márkanévnek minden piacon a legkedveltebbnek kell lennie. A cél érdekében elindítja vagyonkezelői üzletágát.


A gyógyszer-gazdaságossági törvény olyan mértékű költségvetési befizetési kötelezettségeket ír elő a gyártóknak, amely a fejlesztéseik visszafogására kényszeríti őket. A Teva Pharmaceutical Industries Ltd. információink szerint mégsem építi meg Szegeden a 100 millió dolláros biotechnológiai üzemét, a Glaxo felfüggeszti a gödöllői vakcinaüzem gyártókapacitásának a bővítését, a Richter pedig nyolcmilliárdos beruházás-visszafogásról döntött.


Simor Andrást, a Deloitte Touche Tohmatsu International magyarországi társaságának elnök-vezérigazgatóját jelölte Gyurcsány Ferenc a Magyar Nemzeti Bank élére. A jegybankelnöki jelölést a piac jól fogadta, politikailag korrekt megoldásnak, ám monetáris gyakorlatát tekintve kérdőjelesnek minősítve.


M.E.G.A.-ügyből üzlet a Biofilter Zrt.-nek. A M.E.G.A. Trade-botrány kirobbanása óta az élelmiszer-hulladékok és használt sütőzsiradékok begyűjtésével foglalkozó vállalkozás mintegy ezer tonna élelmiszert vett át partnereitől, amelyet feltehetőleg azok beszállítói címkéztek át.


Biomassza-erőművet épít Szerencsen a BHD Hőerőmű Zrt. mintegy 35 milliárd forintos beruházással, 49,9 megawatt névleges teljesítménnyel. Szalma, valamint energiafű égetésével termelnének villamos áramot. A cég az Intertraverz Zrt. érdekeltségébe tartozik, s az Émász Zrt.-vel már szerződést is kötött.


A svájci Vorskla Steel AG magyarországi hengerlemezgyár létesítéséről döntött; folynak a projekt előkészítésével öszszefüggő előtanulmányok, a vezetés a végleges megállapodásról tárgyal a magyar kormánnyal. A tervek szerint Záhony mellett létesítendő ipari parkban épülne fel a gyár, egyelőre azonban csak szándéknyilatkozat született.


A génkezelt kukoricára kivetett magyarországi tilalom érvényben maradhat, ugyanis az EU-tagországok környezetvédelmi miniszterei minősített többséggel elutasították az Európai Bizottságnak a tiltás megszüntetésére vonatkozó kezdeményezését.


Erőteljes a pezsgés a barkácspiacon. Lerakta 19. áruháza alapkövét Szekszárdon az Obi, ugyanott nyit áruházat a Bricostore, építkezik a Baumax és a Praktiker is, óriás áruházakat épít Magyarországon a német Bauhaus-lánc.


A Trigranit Fejlesztési Zrt. jelenleg 12 országban negyven projekten dolgozik; Oroszországban ötmilliárd eurós beruházássorozatba kezd, vegyes vállalati szerződést írtak alá a Gazprombank-Invest céggel. Lengyelország több városában folynak fejlesztések, az ukrán és a szerb piacot továbbra is kóstolgatják – nyilatkozott Simon Bayley fejlesztési vezérigazgató.


Pataki Dánielt, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnökét választották meg az európai hírközlési hatóságokat tömörítő ERG/IRG szervezet elnökének.


Az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. tíz évre kizárólagos jogot szerzett arra, hogy a helyi Protan Srl. vállalattal összefogva Románia egész területén gondoskodjon az állati hulladékok begyűjtéséről és feldolgozásáról.


Malév-sztori. Pont került a Malév-privatizáció történetének végére: az ÁPV Zrt. vezérigazgatója és az orosz vezetésű AirBridge Zrt. vezetője aláírta az ÁPV igazgatósága által jóváhagyott, a légitársaság állami tulajdonban lévő részvényeinek eladásáról szóló nyilatkozatot.


Keletre tart a CBA Kereskedelmi Kft. Oroszországi és ukrajnai nagyvárosokban közösen létesítendő szupermarketekről tárgyalnak az ukrán Nemiroff Holdinggal.


Gyurcsány Ferenc megkapta a politikája folytatásához szükséges támogatást az MSZP tisztújító kongresszusán, ám továbbra is a „nincs jobb” mottóval. A párt összevonta a miniszterelnöki és a pártelnöki funkciót.


Bővítene a Földgázszállító Zrt. Várhatóan három lehetséges megoldás közül választhat a hazai földgázimportért felelős cég, mert a meglévő import- és a hazai termelési, valamint tárolási lehetőségek együtt sem ígérkeznek elegendőnek a növekvő igények kielégítésére.


Elvérzett az elvárt adó is. A házipénztáradó után a tavaly elfogadott adócsomag újabb eleme akadt fenn az Alkotmánybíróság rostáján: a testület azonnali hatállyal semmisítette meg az elvárt adót, mert sérti az arányos közteherviselés elvét.


Bevezették a vizitdíjat; jól startolt a rendszer az egészségügyi miniszter, Molnár Lajos szerint. Nyugtákat, automatákat használnak a pénzbeszedésre. Aki bojkottálja a szabályt, törvényt sért. Az intézmények ezután szerzik be a gyorsabb pénzbeszedést segítő eszközöket. A vizitdíj alapesetben – évi húsz alkalomig – 300 forint, ám a beutalási rendtől eltérőknek 600–1000 forintot kell fizetniük. A bevezetés nagy vihart kavart, de a törvényalkotók terve bevált; az idén 23 milliárd forint önrészt fizetnek a betegek, a pénz a szolgáltatóknál marad. A vizitdíjat bíráló Fidesz azonban népszavazást kezdeményezett, erre várhatóan jövő tavasszal sor is kerül.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek