Közélet

"Bár kormányozni tudnának úgy a szocialisták, mint trükközni"

Harrach Péter kereszténydemokrata politikus szerint a Fidesz elnöke ígéretet tett arra, hogy a válságkezelés egy-két évében sem fog csökkenni a nyugdíjak reálértéke. Ez pedig nem kis vállalás, különösen akkor, amikor Gyurcsány Ferenc nem volt képes ezt teljesíteni.

Tavaly egy év alatt 3,8 százalékkal csökkent a nyugdíjak értéke. Utoljára Horn Gyula kormányzása idején történt reálérték-vesztés. Gyurcsány nem elnézést kért ezért, hanem Orbánt lejárató kampányba kezdett. Ahogy 2002-ben és 2006-ban, most is megtévesztő szöveggel, félelmet keltve manipulálja a nyugdíjasokat. Nagyon jól tudja, hogy könnyű szorongást kelteni a kiszolgáltatott, biztonságot kereső emberekben. A megtévesztő behízelgő hang eltereli a gyanút az állítások valótlanságáról. Álságos szavai ismét kárt okoznak. Nemcsak azzal, hogy megtéveszti, akit még lehet, hanem tovább rontja a közéleti szereplők szavainak hitelét, ezzel is arra késztetve mindnyájunkat, hogy a száraz tényekre szorítkozzunk – írja Harrach Péter a Magyar Hírlapban.

A politikus szerint a polgári kormány nyugdíjpolitikájával kapcsolatban sok megtévesztő szöveg kering a köztudatban. Sajnos, ezeket a feltárt valóság sem képes eltüntetni, legfeljebb gyengíteni. Az évtized legsikeresebb kommunikációs trükkje volt, hogy "Orbán Viktor elvett 19 ezer forintot a nyugdíjasoktól". (Bár kormányozni tudnának úgy a szocialisták, mint trükközni.)

A Fidesz-kormány tevékenységével kapcsolatban a politikus kijelenti: az első évben differenciált nyugdíjemelést hajtottak végre. A legkisebb nyugdíjak 25,5 százalékkal, a legnagyobbak 11 százalékkal emelkedtek. Hozzáteszi: a  differenciálatlan emelés jogos, de nem igazságos. Néha – talán egy évtizedben egyszer – az emeléseknél is lehet a biztosítási elv mellett érvényesíteni a szolidaritás elvét. Tettek hasonlót a szocialisták is, helyesen tették. Egy ötvenezer forintos tízszázalékos emelés után 55 ezer forintot ér, egy kétszázezer forintos ugyanolyan mértékű emelés után 220 ezret. A különbség egyre nő, a kenyér pedig mindkettőjüknek ugyanannyiba kerül. Egyszóval Orbán nem elvett a nyugdíjasoktól, hanem adott nekik - véli Harrach.

nyugdíjemelés harrach horn
Kapcsolódó cikkek