Közélet

Ellopták Obama imacéduláját a Siratófalnál

Barack Obama jeruzsálemi látogatása során a szokásokhoz híven elhelyezte a teremtőhöz címzett szavait a Siratófalban, ám az imát tartalmazó papírt valaki ellopta. Az irat egy újságírónál landolt, aki nyilvánosságra is hozta.

A demokrata elnökjelölt a King David szálloda papírjára jegyezte fel a teremtőhöz címzett imáját, majd a hagyomány szerint a Siratófal köveinek egyik résébe rejtette. Ám az ima nem sokáig maradhatott titokban: az újságírók másnapra az egész világ elé tárták a gondolatait.

A fényképen is közzétett cetli minden bizonnyal eredeti, mert a kézírás megegyezik a korábban a Jad Vasjem emlékkönyvébe bejegyzett Obama-üzenet kézírásával – írja a Népszabadság.

Avishai Ben Chaim, a szöveget leközlő újságíró az izraeli katonai rádióban elmesélte a cédula útját. Obama alig hagyta el a szent helyet, egy jesivában tanuló vallásos fiatalember a helyére sietett, és a kérdéses köveknél kivett vagy húsz öszszehajtogatott papírlapot. Ezután egy sarokban átvizsgálta őket, amíg rá nem bukkant az angol nyelvű kérésre. Azonnal felkínálta pénzért a két legnagyobb példányszámú napilapnak, amelyek egyike ráállt az alkura. A vallásos fiatalember az újságíró kérdésére azt felelte, hogy a jóisten már úgyis látta a cetlit, tehát nincs jelentősége a falból történő kivételnek.

Másként vélekedik az esetről Shmuel Rabinovitz, a Siratófal rabbija. Szerinte súlyos, példátlan bűnt követett el a cédula kivevője, mivel tilos (pláne pénzért) elragadni az ember teremtőjéhez címzett szavait.

Obama szöveg újságíró jeruzsálem siratófal
Kapcsolódó cikkek