Közélet

Ezreket evakuálnak Vásárosnaményből

Csaknem 2500 ember kitelepítését kezdték meg szombaton délelőtt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vásáronamény-Gergelyugornya üdülőkörzetéből a Tisza áradása miatt.

Közben a Borsod megyei Bőcsön két családot kiköltöztettek a Hernád áradása miatt. Azért volt erre szükség, mert egyelőre nem tudni, hogy az épületeket elönti-e a víz. Továbbra is járhatatlan két út Vas megyében a Répce áradása miatt. Győr-Moson-Sopron megyében emellett a belvíz is gondot okoz.

Jüttner Csaba, Vásárosnamény polgármestere szerint az evakuálás rendben zajlik. A folyó 500 lakóházat veszélyeztet. A Felső-Tiszán másfél méteres vízszintemelkedés várható - közölte a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója. A vízügyi szakemberek a folyó vásárosnaményi szakaszán 3,5-4,5 méteres vízszint emelkedést várnak a hétvégére.

A Tisza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét érintő részén, összesen 90 kilométeren rendeltek el másodfokú árvízvédelmi készültséget szombaton reggel. A Szamos is árad, a folyó vízszintje még kb. másfél méterrel emelkedhet a hétvégén. A szakemberek szerint a Krasznán és a Túron levonuló árhullám miatt valószínűleg nem kell árvízvédelmi készültséget elrendelni. Megelőzésképpen két családot kitelepítettek a Borsod megyei Bőcsön a Hernád áradása miatt. Az árhullám ugyan még nem érte el a települést, mert még a folyó középső szakaszán jár. A folyó késő este 415 centiméteren tetőzött Hidasnémetinél. Ez szinte megegyezik a 2004-es árvíznél mért szinttel, amely a második legmagasabb tetőzés volt. A Hernád mentén folyamatosan dolgoznak helyiek, vízügyi szakemberek és a katasztrófavédelem munkatársai a töltések magasításán. Ócsanálosnál éjszaka is folyt a munka. A munkát 150 emberrel délelőtt folytatják, mert a folyónak ezen a szakaszán komoly gondok voltak 2006-ban. A Hernád visszaduzzasztja ugyanis a Vadász-patakot, amely várhatóan kiönt. Vasárnapra várják a legmagasabb vízállást. Két mellékutat már le kellett zárni a folyó áradása miatt.

Továbbra is járhatatlan két út Vas megyében. A Répce-patak áradása miatt Bük és Acsád, illetve Nagygeresd és Vasegerszeg között nem lehet közlekedni A Répcén a vártnál lassabban vonul le az ár, de várhatóan vasárnap délután mindkét úton feloldják a korlátozást. Bük és Acsád között már pénteken este szerették volna ezt megtenni, de a szakemberek a helyszínen úgy döntöttek, hogy egyelőre nem nyitják meg az utat. Győr-Moson-Sopron megyében emellett a belvíz is gondot okoz. A Rábca menti és a Kapuvár-Hanság térségében másodfokú a belvízvédelmi készültség. A bősárkányi, a tárnokréti és a győrzámolyi szivattyútelepnél már megkezdték a szivattyúzást.

A Duna mohácsi szakaszán jelenleg nincs árvízvédelmi készültség és az előrejelzések szerint nem is várható. Kedden tetőzik majd a víz 641 centiméteren. Az elsőfokú árvízvédelmi készültséget 700 centiméter felett rendelik el a vízügyi szakemberek.2006-ban, a legutóbbi áradáskor 931 centiméteren tetőzött a Duna Mohácsnál.

árhullám kitelepít Vásáronamény Tisza evakuálás folyó áradás
Kapcsolódó cikkek