Közélet

Hatalmas dugók a belvárosban: átkozzák az ingyenes parkolást Kassán

Továbbra is ingyen lehet parkolni Kassa belvárosában. A képviselő-testület nem fogadta el a parkolást szabályozó rendeletet.

A centrum környékén azóta számos alkalommal torlódtak fel a gépjárművek, sokszor alakul ki dugó, mivel lényegesen több autó áll meg a belvárosban, amióta nem kell borsos árú parkolási díjat fizetni.

Ez a helyzet anyagilag kedvez ugyan az autósoknak, ám nehéz szabad parkolóhelyet találni, és a belvárosban közlekedni. A fizetős parkolók ugyanis valamilyen módon korlátozták a járművek előfordulását a szűkebb óvárosi utcákon. Az előző városi rendeletet az ügyészség megtámadta, törvényellenesnek minősítette egyes passzusait. Az új, javított rendeletet ellenben a képviselő-testület nem találta elég egyértelműnek és világos szövegezésűnek, ezért a jóváhagyáshoz szükséges háromötödös szavazati többség nem lett meg.

A képviselők főként azt kifogásolták, hogy a rendelet szövegében a történelmi városrész és a sétálóutca kifejezés  gyakran váltja egymást rokon fogalomként, így nem világos, a város melyik részéről van szó. Akadtak olyanok is, akik fölöslegesnek találták bármilyen rendelet elfogadását, hiszen a közeljövőben talán törvény fogja szabályozni a városi parkolási és díjszabási lehetőségeket.

A jelen állapotok szerint azonban szabad a parkolás az arra kijelölt parkolókban. Bár a fizetős parkolóhely tábláit nem tüntették el, az automatákat kikapcsolták, tehát kártyát nem lehet venni. Hogy a belvárosból mégis gyakran elszállítanak egy-egy gépkocsit, az inkább a sofőrök figyelmetlensége miatt történik, hiszen a parkolást tiltó táblával jelölt helyek, a bérelt magánparkolók vagy a mozgássérültek számára fenntartott részek parkolóhelyei sem számítanak „engedélyezett zónának“.

ingyenes parkolás dugó Kassa
Kapcsolódó cikkek