Közélet

Népirtással vádolják a hivatalban lévő államfőt - Példátlan indítvány Szudánban

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) történelmében először adtak be elfogató indítványt hivatalban lévő államfő ellen: Omar al-Bashir szudáni elnököt népirtás vádjával állítanák bíróság elé.

Első reakciójában Szudán elutasított egy Bashir elleni eljárást - írja a Süddeutsche Zeitung. „Az ICC ellen fordulunk és minden döntését elutasítjuk” – mondta egy kartúmi szóvivő. Afrikai országok és ENSZ-diplomaták korábban jelezték, egy esetleges eljárás árthat a darfuri folyamatoknak.

„A bíráknak bizonyítékokat adtam át, melyek alátámasztják, hogy Bashir népirtást, emberiség elleni bűntetteket és háborús bűntetteket követett el Darfurban” – mondta a feljelentést benyújtó argentin ügyész.

Darfurban 2003 óta kormánypárti milíciák és helyi lázadók állnak háborúban. Az ENSZ adatai szerint eközben 300 ezer embert öltek meg, legtöbbjük civil. Több mint 2 millió embernek kellett elmenekülnie otthonából.

Al-Bashir 19 éve került az iszlamisták támogatásával puccsal a hatalomra. Uralkodása elejét az arab-muszlim észak és a főként keresztény dél közötti polgárháború határozta meg; 5 éve a darfuri helyzet miatt illetik nemzetközi kritikával.

Ban Ki Moon ENSZ-főtitkár aggodalmát fejezte ki egy esetleges feljelentés és az ezáltal kiváltott reakciók kapcsán. A nemzetközi békefenntartó csapatok biztonsági készültségét megemelték és az Egyesült Nemzetek minden „nem feltétlenül szükséges” munkatársát kivonta a térségből.

Az elmúlt héten fegyveres csapatok az ENSZ és az Afrikai Unió közös békefenntartói (UNAMID) közül hét katonát megöltek. A támadók kormányközeli rebellisek voltak.

A szudáni helyzet legutóbb februárban került a figyelem középpontjába, amikor Steven Spielberg visszamondta olimpiai együttműködését Kína darfuri szerepére hivatkozva. Kína tagadta, hogy döntő szerepet játszanának fegyverszállításai a régióban. Mindeközben természetesen folytatódtak a szudáni kormány akciói.

icc darfur al-bashir Szudán
Kapcsolódó cikkek