Közélet

Torzszülött magyar állam? Heim Péter és Bogár László vitája

Az antiglobalista nézeteiről ismert közgazdász, egyetemi tanár Bogár László, illetve Heim Péter, az Aegon közép-kelet európai befektetési igazgatója folytat közéleti párbajt a Heti Válaszban.

Bogár szerint ma kéttucat nagyvállalat érdekei döntik el, mi történik Magyarországon. Ehhez szerinte kollaboráns állam kell, amely az ő érdekeiknek megfelelően cselekszik. „Minden párt kollaboráns, az SZDSZ viszont a laboráns maga, a globális hatalmi tömörülés vegytiszta megnyilvánulása, amely programmá tette, hogy saját érdekképviselet ne legyen, és amely szerint a globális főhatalomnak még a gondolatát is ki kell találni, és alá kell feküdni, amikor úgy kívánja" - mondta Bogár László.

Erre Heim Péter úgy reagált: ami az elmúlt húsz évben történt, azért az egész magyar elit felelős. Nagyjából ötvenezer ember. „Együtt tettük tönkre a hazánkat. Mindig mindent elfogadtunk, amit diktáltak, aztán segélyekkel akartunk enyhíteni a helyzeten. Így jött létre az a torzszülött, amelyet magyar államnak becézünk. Miközben azt kellene vizslatnunk, merre megy a világ, és azon belül hová akarjuk ezt a nemzetet eljuttatni. Mi meg a kérdést sem tesszük fel, aztán csodálkozunk, hogy rosszak a válaszaink.

Gázerőműveket építünk, amikor a fejlett világban mindenki megújuló erőforrásokban gondolkozik. Óriási értékeink vannak: termőföld, hatalmas vízbázis, geotermikus energia, de sem ezeket, sem szellemi adottságainkat nem vagyunk képesek kihasználni - mondja Heim Péter, aki szerint a globalizációnak jó vezetés mellet haszonélvezői is lehetünk.

Abban – ha különböző szempontból is – de mindkét szakemeber egyetértett, hogy a rendszerváltáskor kialakult konstrukció némiképp felülvizsgálatra szorul.

antiglobalista globalista Bogár László Heim Péter vita
Kapcsolódó cikkek