Közélet

Napfogyatkozás - 11:50-kor lesz a csúcspont Budapesten

A 2008. augusztus 1-jén bekövetkező teljes napfogyatkozás Grönlandon, Szibériában, Mongóliában és Kínában lesz megfigyelhető. A jelenség részlegességi zónájába esik Európa és így hazánk is - írja az index.hu.

A kontinensünkről megfigyelhető látványról szemléletes animációt tettek közzé nemrég a NASA tudományos híreiben. A részleges napfogyatkozás idején a Nap képe a földön, különböző tárgyakon, élőlényeken érdekes alakzatokat tud formálni, amelyeket szintén érdemes lesz megfigyelni.

A Nap megfigyelésével részleges fogyatkozás idején is nagyon óvatosnak kell lennünk: csak biztonságos, fénycsökkentő napszűrőkkel szabad a Napba nézni. A 2008. augusztus 1-jei teljes napfogyatkozás Európaban részleges napfogyatkozás lesz, mértéke Magyarországon igen szerény, 15-23 százalék közötti (Észak-Magyarországon lesz nagyobb, délen kisebb). A Magyar Csillagászati Egyesület tagjai az ország számos pontján szerveznek nyilvános bemutatókat, ahol biztonságosan lehet megfigyelni a fogyatkozó Napot.

Budapestről nézve a fogyatkozás 11:02:39-kor kezdődik helyi időben, akkor lép be a Hold korongja a Nap elé. A legnagyobb fázis, amikor a Nap területének 20 százaléka takarva lesz, 11:50:22-kor következik be. Az utolsó érintést 12:38:18-kor láthatjuk.

Nézze a napfogyatkozás az interneten

napfogyatkozás teljes napfogyatkozás
Kapcsolódó cikkek