Közélet

Sok tészta, pizza, és alvás - a csodaúszó olimpikon titka

Michael Phelps jelenleg már kilencszeres olimpiai bajnok, teljesítményét az sem zavarja meg, hogy az amerikai közönség kedvéért délelőtt zajlanak az úszódöntők. Az úszó próbál a lehető legtöbbet aludni, és enni. A sok szénhidrát tartja formában.

"Annyit alszom és eszem, amennyit csak lehet - nyilatkozta kedden pekingi harmadik aranya után - sok tésztát, pizzát, szénhidrátot eszem. Reggel fél 5-5 körül ébredek, majd még visszaalszom egy fél órára, mielőtt felkelek. Időbe telik nekem, amíg reggel feltápászkodom, de most az olimpiáról van szó" – nyilatkozta a kilencszeres olimpiai bajnok Michael Phelps.

Az előfutamokkal és a döntőkkel együtt Phelps vasárnapig minden nap úszni fog. "Mindent megteszek, hogy felfrissüljek. Ez alapvető lesz a következő napokban" - mondta a bajnok, aki naponta kétszer masszíroztatja magát.

Barátai is lesik minden pillanatát. "Tegnap a váltó után több barátomtól kaptam sms-t, azt írták, hogy nem tudtak aludni, annyira izgatottak voltak. Volt, aki azt kérdezte tőlem, hogyan tudok sziesztázni. Azt feleltem nekik, hogy nem fogok tudni sziesztázni, ha ennyi sms-t küldenek" – tudósít a Népszabadság az MTI nyomán.

Phelps hangsúlyozta, minden újabb győzelem után arra törekszik, hogy mindent kiürítsen a fejéből: "Nem könnyű, de minden versenyen sok dolgom van, száz százalékig koncentrálnom kell."

Mint arról korábban beszámoltunk, az amerikai úszó a 200 méteres gyorsúszás döntőjében saját korábbi világrekordját megdöntve győzött és mindössze egy aranyérem választja el attól, hogy minden idők legeredményesebb sportolója legyen. Ha a tízedik arany is a nyakába kerül, felülmúlja Mark Spitz úszó, Carl Lewis atléta és Paavo Nurmi futó teljesítményét. Korábban mára visszavonult ausztrál vetélytársa, Iain Thorpe úgy nyilatkozott: a legjobbakat kívánja Phelpsnek, de szerinte lehetetlen megdönteni Spitz müncheni rekordját, mivel több számban erős versengés várható.

arany úszás Phelps olimpia rekord
Kapcsolódó cikkek