Közélet

Tehenek "beépített iránytűvel" – A Google Earth segített

A Duisburg-Esseni Egyetem munkatársai különleges kutatást végeztek el a Google Earth műholdképeinek segítségével. Megfigyelték, hogy a legelésző szarvasmarhák nem csak a meleg miatt állnak egy irányba: a mágneses pólusokhoz tájolják magukat.

Hynek Burda biológus speciális célra használta fel a Google Earth műholdképeit. Segítségükkel elemezte, merre fordítják a fejüket a legelésző állatok a világ minden táján. Régóta köztudott, hogy a marhák egy irányba fordulnak a mezőn. Eddig azt hitték, azért, mert így napoznak vagy melegednek együtt, most viszont kiderült: bonyolultabb magyarázat áll a háttérben – írja a New Scientist.

A hat kontinensen legelésző nyolcezer állat megfigyelése meglepte a Duisburg-Esseni Egyetem kutatóit: kiderült, hogy a tehenek az északi, illetve a déli pólusok felé fordulva állnak legszívesebben. Sőt, a tehenek meglehetősen pontos irányzékkal rendelkeznek. Ezt igazolja, hogy azokon az extrém szélességi fokokon, ahol a földrajzi és a mágneses északi irány eltér egymástól, a tehenek a mágneses pólust tartják irányadónak. A kutatókat az új eredmények több okból is elgondolkoztatták: egyrészt nem lehet tudni, hogy egy korábban bozótosban, legelőn élő, nem túl mozgékony állatnak miért van szükség iránytűre. Másrészt az sem világos, hogyan tájolják be magukat a tehenek. Egyes állatfajok, például a madarak a csőrükben található vas kristályokat használják helymeghatározásra, míg bizonyos légyfajták fény-érzékeny proteinnel "dolgoznak." A tehenek képessége egyelőre rejtély.

tehén legel iránytű pólus észak
Kapcsolódó cikkek