Közélet

TI-ajánlások a magyarországi korrupció csökkentésére

A közelmúltban napvilágot látott kormányzati kommunikációs költések (www.kormanyszovivo.hu, Új Magyarország Vidékfejlesztési Program kommunikációs szerződése) körül felmerült átláthatósági kérdések kapcsán a Transparency International magyarországi tagozata felhívja a döntéshozók figyelmét a közbeszerzési törvény és az üvegzseb program alkalmazásának hiányosságaira.

A 2003-ban elfogadott üvegzseb program célja az volt, hogy elősegítse a közpénzek, köztulajdon felhasználásának hatékony, átlátható es nyilvános ellenőrzését.

A 2005-ben elfogadott elektronikus információszabadság törvény szintén a közvélemény pontos es gyors tájékoztatása érdekében született meg. A jogszabályok végrehajtása azonban a mai napig nem teljes körű, és a közzétételi gyakorlat nem minden esetben tükrözi a törvényes szellemet.

A közbeszerzési rendszer hiányosságainak következtében az állami es önkormányzati beszerzések az egyik legmagasabb korrupciós kockázatot rejtő terület Magyarországon.

Az átláthatósági szabályok nem teljes körű végrehajtása akadályt gördít a társadalmi kontroll intézménye ellen, ami hosszú tavon aláássa az állampolgárok bizalmát.

A Transparency International Magyarország álláspontja szerint az államnak biztosítania kell, hogy az adófizetők által befizetett összegek felhasználása valóban nyomon követhető legyen.

Az állami es önkormányzati szervek feladata, hogy olyan technikai feltételeket hozzanak létre az átláthatósági szabályok végrehajtásához, amelyek a törvények eredeti célját teljesítik, azaz kereshető, felhasználóbarát adatbázisok formájában jelennek meg.

A TI a korrupcióra különösen érzékeny területek, mint kommunikációs, tanácsadói, informatikai es építőipari beruházási költések esetében kereshető adatbázisok létrehozásával javasolja az átláthatóság hatékonyabb biztosítását. Az adatbázisok tartalmazzák a szerződő feleket, a szerződés célját es értékét.

Az átláthatóság érvényesülése a modern demokrácia alapja, az információhoz való hozzáférés biztosítása elengedhetetlen az állampolgárok es az állam közötti bizalom megalapozásához. A nemzetközi gyakorlat azt mutatja, hogy a közérdekű adatokhoz való hozzáférés hatékony eszköz a korrupció megfékezésére.

A Ti felhívásához szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében csatlakozik a Political Capital Institute is.

A Political Capital támogatja a Transparency International kezdeményezését a közpénzeket érintő átláthatósági szabályok hatékonyabbá tételére. Egyetértünk azzal, hogy a nyilvánosság hiánya vagy akadályozása a kormányzati költések terén rombolja az állampolgárok politikai intézményekbe vetett bizalmát, ami súlyos következményekkel járhat a parlamentáris demokráciára nézve.

A Political Capital Institute elkötelezett híve a nyilvánosságnak, ezért kezdeményezte alig fél évvel ezelőtt, hogy fogjanak össze a közéleti újságírók, politológusok, közvélemény-kutatók, illetve kutatóműhelyek, és tegyék közzé állami és önkormányzati, valamint párthoz kötődő megrendeléseiket, és azt is, amikor csak lelkesedésből vesznek részt politikai tanácsadásban. A Political Capital ekkor azt is bejelentette, hogy megalakulásáig visszamenőleg hajlandó publikálni elemzői és tanácsadói megrendeléseit. Ezt az ajánlatát az intézet megismétli: feltétele csupán annyi, hogy vele egy időben más tanácsadó- és kutató intézmények, és más politológusok is megtegyék ezt. A kezdeményezéshez eddig más nem csatlakozott, a Political Capital Institute reméli, hogy Transparency International nyilatkozata után további támogatók állnak a javaslat mellé - áll a közleményben.

döntéshozók figyelmét a közbeszerzési törvény és az üvegzseb program alkalmazásának hiányosságaira.VGO-->

TI üvegzseb Transparency International Magyarország törvény hiányosság Political Capital Institute
Kapcsolódó cikkek