Közélet

Vajda és Vereczkei is a fináléban

A rövidebb távon, 500 m-en is kvalifikálta magát a fináléba a kenu egyesek között versenyző Vajda Attila a pekingi olimpián, miután megnyerte középfutamát.

A hosszabb távon vb-címvédő és idei szereplése alapján favorit szegedi klasszis fél kilométeren csak a negyedik helyen ért célba előfutamában, így "pótvizsgára" kényszerült, ami nem ígérkezett sétagaloppnak, futamában ugyanis rajta kívül még hárman - a román Florin Mironcic, a kanadai Mark Oldershaw és a lengyel Pawel Baraszkiewicz - pályáztak eséllyel a három továbbjutó helyre.

A csütörtöki versenyt remekül kezdte Vajda, szinte egyből a rajt után az élre állt és féltávhoz is ő érkezett elsőként Mironcic és Oldershaw előtt. A második 250 m-en "megérkezett" hozzájuk a lengyel is, de a magyart ez nem zavarta, szó szerint rátett még egy lapáttal, és jelentősnek nevezhető előnnyel elsőként haladt át a célvonalon. A második a román, a harmadik pedig Baraszkiewicz lett.

A másik futamban indult, címvédő német Andreas Dittmer nagy meglepetésre nem tudta kvalifikálni magát a legjobb kilenc közé. Vajda 1000 m-en egyenes ágon jutott a pénteki fináléba. A kajak egyesek  500 m-es versenyében érdekelt Vereckei Ákos bejutott a szombati döntőbe a pekingi olimpián, miután középfutamában a harmadik helyen ért célba.

A 12 közül ez volt az egyetlen szám, amelyben a sok nevező (29) miatt az előfutamokból  senki nem kvalifikálhatta magát egyenes ágon a végjátékba, így a magyar lapátforgató hibába nyerte meg a keddi versenyt, csütörtökön is vízre kellett szállnia, itt az első három hely ért finálét.

Ezúttal már jóval erősebb ellenfelek vártak rá, mint  bemutatkozáskor. Ott lapátolt mellette például a norvégok klasszisa, Eirik Veraas Larsen, akinek ugyan az 1000 m a kedvenc száma, de fél kilométeren sem szabad lebecsülni, továbbá Stjepan Janic, Janics Natasa horvát színekben versenyző testvére, Kasper Bleibach, az idei, milánói Európa-bajnokság dán aranyérmese és az izraeli Michael Kolganov is, aki éppen őt megelőzve lett bronzérmes Sydneyben.

kenu vereczkei döntő kajak Vajda olimpia peking 2008
Kapcsolódó cikkek