Közélet

Kínaiak sétálnak az űrben - sokan megijedtek már csak a gondolattól is

Kína a mai napon három űrhajóst küldött az űrbe, hogy az ország végrehajtsa első, saját űrsétáját.

A Shenzhou („Szent Űrhajó”) VII rajtja Kínának csupán harmadik emberes űrutazása; az elsőre még 2003 októberében került sor, amikor a feltörekvő ország csatlakozott Oroszország és az USA illusztris köréhez - írja a Reuters. A második utazás 2005 októberében történt, két utassal. A mostani küldetés űrsétájára várhatóan szombaton kerül sor.

„Az anyaföld és népe várja diadalittas visszatérésüket!” – mondta búcsúztatóul Hu Jintao miniszterelnök. Az állami média nemzeti sikerként dicsőítette a küldetést, mely betetőzi a pekingi olimpiát és kiemeli az ország hosszú távú ambícióit.

Kína tervei között szerepel egy űrbázis kialakítása (illetve egy Holdra-szállás), melynek elkezdéséhez elengedhetetlen a mostani misszió űrsétájának sikere.

A feltörekvő ország sikere azonban bizalmatlanságot is szül. A nyugati fővárosok és Tokió is nyugtalankodnak, hogy az ország űrkapacitását fegyveres képességekre is kihasználhatja. Különösen gyanús tavalyi kísérletük, mely során a földről lőttek ki egy műholdat.

A Shenzhou projektet a kormányhivatalok és a katonaság közösen futtatja, költségvetése tisztázatlan. 2003-ban hivatalos közlések szerint 2,6 milliárd dollárt költöttek rá.

űr shenzhou űrséta
Kapcsolódó cikkek