Közélet

"Mi a különbség a hokis gyerek anyukája és a pitbull között? A rúzs!"

Tegnap este hivatalosan is megszavazták: John McCain arizonai szenátor lesz a republikánus párt elnökjelöltje. Ma zárul a republikánus nemzeti konvenció, az új vezető beszédével.

A republikánusok hátrányba kerültek: a Gusztáv keresztbehúzta konvenciójuk elejét. Bush elnök kénytelen volt lemondani személyes megjelenését: ez használhat a demokratáknak, hiszen az aktuális elnök erélyes bátorítása elmaradt, másrészt segítheti a republikánusokat is, hiszen így McCainnek nem kell az igencsak népszerűtlen elnökkel megosztania színpadát.

Az azonban bizton érvágás, hogy gyakorlatilag elmaradt a konvenció első napja - ezen még az sem segít talán, hogy helyette az áldozatokat segítő pénzgyűjtésbe kezdtek a párttagok. A demokraták saját négy napjuk alatt olyan eufóriahullámot indítottak el, hogy Obama 7 százalékpontot hozott McCainnel szemben a közvéleménykutatásokban.
 
"Obama soha nem volt vezető, az égvilágon, soha!" - mondta Rudy Giuliani, egykori New York-i polgármester, az idei jelölőverseny egyik vesztese. Obamával szemben kiemelte Sarah Palin alelnökjelölt 20 hónapnyi kormányzóságát, illetve korábbi polgármesteri működését. A vád igazságát torzítja: a Wasilla városaban 7 000-nél is kevesebben laktak, továbbá Palin semmilyen nemzeti szintű politikai tapasztalattal nem bír.
 
Amikor azonban a 44 éves hölgy a színpadra lépett, minden kritikusban megfagyhatott a vér. Palinnak kemény beszédével sikerült feltüzelnie a republikánus szavazóbázist; újra felelevenítette azokat a szavazókat, akik már-már kiábrándultak a választásból, mondván, McCain nem lehet az ő jelöltjük. A párttagok külön dícsérték humorát. Jéghokis gyermekére utalva megkérdezte: "Tudják mi a különbség a hokis gyerekek anyukái és a pitbullok között? A rúzs!"

Az elmúlt napokban a demokrata média össztüzet indított ellene: 17 éves lányának terhességét helyezték a középpontba, így próbálva hitelteleníteni a republikánusok "morális fölényét". Palin azonban ragyogóan reagált: nemhogy csak lánya volt vele a színpadon, hanem annak 18 éves barátja - a leendő apuka - is.

Ma este kerül sor John McCain republikánus elnökjelölt beszédére, amit mindenki feszült figyelemmel vár. Obama múlt heti beszédével igen nagy feladat elé állítja ellenlábasát - akinek talán az lenne a legnagyobb húzása, ha ezt a kesztyűt fel sem húzná, hanem továbbra is az erősségének mondható, kisvárosi gyűlésein mutatott spontanitásához nyúlna vissza.

Egy fronton mindenesetre már sikerült visszavágnia: miután hölgy az alelnökjelöltje, McCain megválasztása egy újabb szempontból is történelmet írna az Egyesült Államokban.

Obama republikánus McCain palin demokrata giuliani
Kapcsolódó cikkek