Közélet

Terminátort leválthatják a börtönőrök – Schwarzeneggert idő előtt visszahívnák

A kaliforniai börtönőrök hétfőn kezdeményezik Schwarzenegger kormányzó visszahívását. A szakszervezet lépésének indoka: a színészből lett kormányzó csökkentette a fizetésüket. A szervezet bejelentése szerint a lehető leggyorsabban leváltaná a teljes kudarcnak nyilvánított vezetőt.

A radikális lépést Lance Corcoran, a büntetés-végrehajtási dolgozók szakszervezetének vezetője jelentette be. Mint fogalmazott, hétfőn kezdeményezik, hogy Schwarzeneggert a lehető leghamarabb hívják vissza a kormányzói tisztségből, amelyet 2003 óta tölt be.

A Reuters-nel nyilatkozva Corcoran elmondta: a lehető leggyorsabban kell lépniük annak érdekében, hogy leváltsák a kormányzót, akinek tevékenységét a vezető teljes kudarcnak nevezte. Ahhoz, hogy Schwarzenegger mandátumának 2010-es vége előtt távozzon posztjáról, a szakszervezetnek egy millió támogató aláírást kell összegyűjtenie.

A büntetés-végrehajtásban dolgozók viszonya a kormányzóhoz már korábban megromlott, amikor Schwarzenegger 22 ezerrel csökkentette az állami alkalmazottak számát, 200 ezer közhivatalnok bérét pedig erőteljesen lecsökkentette. A börtönőröket képviselő Corcoran kijelentette: ők felügyelik az Egyesült Államok legnagyobb börtönhálózatát, a fizetéscsökkentések tehát rájuk nem vonatkozhatnak, ez ugyanis veszélyeztetné a közbiztonságot.

A kormányzó szóvivője a visszahívási kezdeményezést úgy kommentálta: Schwarzenegger nem ijed meg a szakszervet önző és gyerekes fenyegetésétől és nem lép vissza.

kormányzó levált Schwarzenegger visszahív Kalifornia terminátor
Kapcsolódó cikkek