Közélet

Tűzharcban szabadították ki a külföldi turistákat! Elrabolt csoport Egyiptomnál

Az egy héttel ezelőtt elrabolt öt német, öt olasz és egy román turistát, nyolc helyi kísérőjükkel együtt kiszabadították - jelentették egyiptomi hatóságok, amit az olasz külügyminisztérium megerősített. A kiszabadítás kemény tűzharcot követelt.

Az elrabolt csoportot az Egyiptom-Líbia-Csád-Szudán határnégyszög törvényen kívüli területén tartották fogva - most már azonban mindannyian egy kairói katonai bázison vannak, biztonságban, írja a BBC.

Egyiptomi források szerint a csapat kiszabadításában szudáni csapatok segédkeztek; az emberrablók fele meghalt. Az olasz média megerősítette a nemzetközi együttműködést. Váltságdíj fizetéséről szó sincs, mondták - német hivatalnokok szerint 6 millió euró (1440 millió forint) váltságdíjat követeltek a rablók.

Az áttörésre azután került sor, hogy előző nap szudáni csapatok vélhető emberrabló csoportokkal ütköztek Észak-Szudánban, ahol hat fegyverest megöltek, kettőt elfogtak. Utóbbi két személy szolgáltatott információkat, melyek szerint Csádban tartották fogva az elraboltakat - igaz ezt a csádi kormányzat tagadja.

Egy katonasági tájékoztatás szerint az emberrablók gépjárműi tele voltak fegyverekkel és olyan iratokkal, melyek a váltságdíj átadását részletezték. További dokumentumok alapján arra gyanakodnak, hogy a darfúri Szudáni Felszabadítási Hadsereg részt vett az emberrablásban. Eddig egyetlen szervezet sem vállalta a tettet. Más források szerint helyi banditák követték el az emberrablást.

Idézetek a Magyar Külügyminisztérium honlapjáról

Egyiptom az elmúlt években több alkalommal vált terrorista támadások célpontjává. A merényletek polgári célpontok ellen – beleértve a turisták által látogatott helyeket – is irányultak...

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy az ország utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő további országok és térségek" kategóriájába tartozik...

Külföldiekre is veszélyt jelentő erőszakos cselekmények és közúti balesetek Egyiptomban. Az egyiptomi lapok egyre gyakrabban adnak hírt olyan esetekről, balesetekről, amelyek potenciális veszélyt jelentenek, ill. jelenthetnek nem csak a helyi állampolgárokra, de az Egyiptomba látogató külföldi turistákra is. Ezek között egyaránt előfordulnak erőszakos cselekmények és közúti balesetek.

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy az ország utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő további országok és térségek" kategóriájába tartozik...

Külföldiekre is veszélyt jelentő erőszakos cselekmények és közúti balesetek Egyiptomban. Az egyiptomi lapok egyre gyakrabban adnak hírt olyan esetekről, balesetekről, amelyek potenciális veszélyt jelentenek, ill. jelenthetnek nem csak a helyi állampolgárokra, de az Egyiptomba látogató külföldi turistákra is. Ezek között egyaránt előfordulnak erőszakos cselekmények és közúti balesetek. -->

Turista emberrablás Egyiptom csád
Kapcsolódó cikkek