Közélet

Újabb botrány Palin körül: hivatalos e-mailjeit a yahoo-ról küldte

Feltörték Sarah Palin e-mail postafiókját. A dolog érdekessége: hivatalos e-mailjeit olykor yahoo-s címéről küldte.

Sarah Palin, a republikánus párt alelnökjelöltje, a [email protected] címen levelezett munkaügyben: egyik e-mail tárgya "Jelölések a fellebbezési bíróságra", egy másik tervezetnek címzettje Arnold Schwarzenegger, kaliforniai kormányzó - írja a Süddeutsche Zeitung. Több e-mailt a DPS rövidítés fémjelez - Department of Public Safety, az alaszkai állambiztonsági hivatal.

Egy névtelen hackercsoport a wikileaks.org oldalon publikálta az adatokat. A honlap üzemeltetőinek nyilatkozata szerint a "kormányzatok etikátlan viselkedésének felderítésére" szolgál. A portál jelenleg - a nagy érdeklődés eredményeként - nem elérhető.

Miért használ hivatalos levelezésre magánpostafiókot? Ezzel a kérdéssel sokat fog találkozni Palin közvetlenül és közvetve is, amint egyre hevül az amerikai elnökválasztási kampány légköre. Hasonló vádak már korábban is felmerültek (miszerint munkatársaival magánlevelezés útján dolgozik), és most bizonyosságot nyertek. Így annak ellenére is kellemetlen lehet számára a botrány, hogy bizalmas adatok nem kerültek nyilvánosságra.

Az elnöki biztonsági szolgálat az AP hírügynökséget megkérte, adjon másolatot neki az összes kiszivárgott e-mailről. Az AP a kérést elutasította. Az FBI megkezdte a nyomozást.

palin e-mail elnökválasztás Yahoo FBI
Kapcsolódó cikkek