Közélet

Vadászgépek után most orosz hadihajók tartanak Amerika partjai felé

Vadászgépeik után most orosz hadihajók indultak Venezuela felé, hogy a hidegháború óta nem látott közös hadgyakorlatot hajtsanak végre.

A flottát a nukleáris meghajtású Nagy Péter cirkáló vezeti. A helyi idő szerint reggel 10 órakor Szeveromorszkból elindult hajók 15 ezer tengeri mérföld megtétele után novemberben gyakorolnak majd a dél-amerikai csapatokkal. A szóvivő elmondta: a tengeralattjáró-elhárító Csebanyenko Admirális hadihajó is részt vesz az akcióban.

Az elmúlt héten két orosz bombázó érkezett Venezuelába, szintén hadgyakorlatok végzése céljából. Amint Moszkva viszonya lehűlt Washingtonnal, úgy élénkült fel a dél-amerikai államokkal.

Aláírt fegyveres szerződések kötik Caracas-t Moszkvához, miközben a két fél azon van, hogy kibővítse energetikai együttműködését: Dimitrij Medvegyev és Hugo Chávez épp a minap írt alá egy átfogó energetikai együttműködésről szóló megállapodást az orosz Gazprom és a venezuelai PDVSA állami energetikai vállalat. Emlékezetes: idén államosította a latin-amerikai ország Orinoco-völgyi olajmezőit, óriási önköltségen - a többi mező eleve az állam kezében volt. Éppen ezért még pikánsabb a múlt heti moszkvai bejelentés: öt orosz olajvállalat tervezi működésének megkezdését Venezuelában.

Az orosz látogatások után a héten Chávez látogat Moszkvába. Az elnök támogatta az orosz fellépést Grúziában és azzal vádolja Washingtont, hogy megijedt Moszkva "új világpotenciáljától". Az orosz miniszterelnök-helyettes is figyelmeztette Amerikát: ne tekintse Latin-Amerikát a saját hátsó udvaraként.

Moszkva és Venezuela közeledéséről már korábban is írtunk.

hadgyakorlat Medvegyev energetika olaj Chávez cirkáló Latin-Amerika
Kapcsolódó cikkek