Közélet

Végveszélyben a koalák! Galéria

Az ausztrál koalák ezrével hullanak az ország északkeleti részén zajló földtisztítás miatt, miközben több millió madár és hüllő szintén veszélyben van - jelentette vasárnap a WWF. Ha minden marad a régiben, Ausztrália ikonja a kihalás szélére sodródhat.

A környezetvédelmi szervezet figyelmeztetése szerint, ha nem tesznek sürgősen valamit a fák kidöntése ellen, egyes fajok a kihalás szélére kerülhetnek. Az ausztráliai Queensland állam múlt héten közzétett, éves közleménye felfedte, a 2005-2006-os időszakban mintegy 375 ezer hektárnyi bozótost számoltak fel. Ez a World Wildlife Fund (WWF) szerint mindegy két millió emlős halálát okozhatta – olvasható a hirado.hu-n.

Az élőhely elvesztése miatt halálra ítélt állatok között mintegy kilencezer koala lehet - mondja a WWF Ausztrália szóvivője. A szakember szerint ez szörnyű szám. Két millió állat, beleértve minden kenguru és wallaby fajt. A madarakat illetően még nincsenek pontos számaik, ám a szóvivő szerint mintegy ötmillió madár lehet az érintettek között.

Különösen aggasztó a folyamat hatása a koalára, a csak Ausztráliában élő, ikonikus erszényesre, mely legnagyobb arányban Queensland államban él. A szóvivő szerint tudományos vita zajlik arról, hogy a koalák a kihalás szélén állnak-e vagy sem. A szakember kilencezer koala elpusztítását is elfogadhatatlannak tartja. Szerinte ha évente ennyi koala pusztul el, akkor az állatok hamarosan a veszélyeztetett fajok listájára kerülhetnek. A queenslandi kormány munkacsoportot állított fel, hogy segítse a koalapopulációk védelmét, és az állam délkeleti részén a komolyabb városi fejlesztéseket.


[enews_gallery id='493085']

koala erdőirtás veszélyeztetett wwf kihalás
Kapcsolódó cikkek