Közélet

"A magyar társadalom képmutatása vitte a dolgot ebbe az irányba" - Tölgyessy a pártfinanszírozásról

Tölgyessy Péter úgy látja, hogy nagyon veszélyes a magyar pártfinanszírozási módszer, mert a pártok gyakran nem törvényes eszközökkel jutnak pénzhez, és ha valaki százmilliókkal támogat egy pártot, az később akar is majd valamit - olvasható az MR1-Kossuth riportjában.

Tölgyessy Péter szerint, ha a külföldi gyakorlatot nézzük, az a nagy különbség, hogy nálunk sem az állampolgárok, sem az állam nem finanszírozza kellőképpen a magyar pártokat, és azok óriási arányban rászorulnak a nem törvényes eszközökre, a nagy finanszírozók vagy a helyi kis cégek támogatására.

„Attól félek, hogy az a képzet, hogy a pártok ne kapjanak állami pénzt, viszont mi magunk nem vagyunk hajlandók nekik adni, ez a legrosszabb és a legnehezebben elfogadható finanszírozás, mert így is jutnak a pártok pénzekhez, csak nem törvényesen” – magyarázta Tölgyessy.

Az SZDSZ volt elnöke szerint a politikusok fizetése sincs rendben. Magyarországon a rendszerváltás idején a képviselői alapfizetés 32 500 forint volt. Ugyanez az összeg most 231 900 forint, azaz 713 százalékkal nőtt a kezdethez képest. A magyar állampolgárok átlagbére pedig 1453 százalékkal nőtt, tehát óriási arányban leértékelődött a képviselői legális alapjövedelem.

Helyette megnyitottak más, vitatható csatornákat - mondta. Ilyen az álláshalmozás megengedése, ma már sokkal több bizottság van a parlamentben, mint eredetileg, és már a polgármesterek, alpolgármesterek is lehetnek képviselők. Aztán ott van az adózatlan költségtérítés, amely nagyobb arányban nőtt, mint az emberek bére, 1664 százalékkal.

„Az egész folyamat a törvényes adózott formáktól óriási arányban elmozdult a törvénytelen, nem adózott formák felé. Úgy, ahogy minden Magyarországon. A törvényes, adózott jövedelem Magyarországon most 861 euró. Szerbiában 1200 euró. Lengyelországban 2493 euró. Romániában 1573 euró.”

Tölgyessy kiemelte: „Egyértelműen látszik, hogy sok tekintetben a magyar társadalom képmutatása vitte a dolgot ebbe az irányba. Nem akarjuk látni a törvényes jövedelmet, helyette viszont ugyanúgy, ahogy a magánszférában, eltűrjük az ilyen-olyan, kicsi vagy jelentősebb törvénytelenségeket.”

Tölgyessy korábban a számvevőszéki bizottság tagjaként dolgozott.

Tölgyessy szerint az igazi megoldás az volna, ha a magyar társadalom hajlandó lenne maga finanszírozni a pártokat. Jóval nagyobb legális képviselői alapfizetés, egyúttal jóval szigorúbb összeférhetetlenségi szabályok kellenének. Aztán rövidebb lehetne a kampány. Minden egyes nap rengeteg pénzbe kerül a pártoknak, és így az adófizetőknek. Sokat segítene az is, ha megtiltanánk, hogy a kormány kampányt folytasson közpénzekből. És jó lenne, ha a pénzmozgások átláthatóbbak lennének, illetve ha a számvevőszék szankcionálhatna.

„Sajnos megint azzal találkozunk, mint mindig, hogy mélységesen összefügg a magyar társadalom állapota a pártfinanszírozással” – mondta a korábbi képviselő. „Ez az egyik legrosszabb része a magyar társadalomnak, de amíg elnézők vagyunk a saját pártunk vétkeivel, a saját pártunk hibáival szemben, addig igazán nagy, áttörő változás aligha lesz ezen a területen.”

Tölgyessy pártok magyar társadalom képmutatás pártfinanszírozás
Kapcsolódó cikkek