Közélet

Az MTV ostromához készültek a bombák, de már berozsdásodtak – állítja a cselgáncsozó ügyvédje

Részletes beismerő vallomást tett a Nemzeti Nyomozó Irodán (NNI) Tölgyesi Krisztián (33). A 2000-ben rendezett olimpián is indult újpesti cselgáncsozót a nemzeti ünnepen házi készítésű gránátokkal és gyújtóbombákkal megrakott autója közelében vett őrizetbe a BRFK akciócsoportja.

Tölgyesi szülei a bíróság előtt várták fiúk letartóztatási tárgyalásának végét. Azt remélték, láthatják, esetleg tudnak vele pár szót váltani. A zoom.hu internetes portál kérdéseire válaszolva azt mondta, fiának nincs  köze a kocsijában megtalált bombákhoz – írja a Népszabadság.

"Ne analizáljuk ezt inkább. Az ország helyzete milyen? Mit mondott Morvai Krisztina?" – kérdezett vissza az őt faggató újságírónak. Mivel a zoom.hu munkatársa nem készült fel Morvaiból, Tölgyesiné kisegítette: "Hát azt, hogy legszívesebben nekik menne". Majd arra a kérdésre, hogy a bombagyártást megfelelő módszernek tartja-e mindehhez, annyit mondott: attól függ, milyen mércével mérünk.

Nyomozati érdekekre hivatkozva a rendőrség nem árul el részleteket arról, hogy Tölgyesi – akinek szülei a szélsőjobboldalinak tartott Lelkiismeret ’88 nevű szervezet aktivistái – elárulta-e társait, beszélt-e arról, hol használták volna fel a tőle lefoglalt pokolgépeket. Bűnügyi hírszerzési adatok szerint Tölgyesi és ma még ismeretlen társai a rendőrökkel tervezett összecsapásokon használták volna a bombákat.

Tölgyesi lakásán házkutatást tartott a rendőrség. Lefoglaltak több rajzot, és leírást, amelyek házi készítésű pokolgépek gyártásához adtak szaktanácsokat. A közönséges vízvezetékelemekből és pirotechnikai eszközökből összeállított "gránátok" egy kisebb kézigránát erejével azonos nagyságú detonációra lettek volna képesek, míg a benzinnel telt kannákhoz erősített, távirányítással indítható csőbombák repeszei több tízméteres sugarú körön belül okozhattak volna sérüléseket, a robbanás epicentrumában pedig tűz keletkezett volna.

Az exolimpikon védelmét a Nemzeti Jogvédő Alapítvány vállalta. Az alapítvány ügyvédje, Novozánszky Ilona védence letartóztatását követően újságírók előtt azt mondta: a kocsiban talált eszközök az MTV székháza elleni két évvel ez előtti támadás után készültek. Egyik "pokolgép" sem működőképes, vezetékeik többsége elszakadt, van, amelyik elrozsdásodott.

robbant rendőrség cselgáncs bomba mtv
Kapcsolódó cikkek