BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az MTV ostromához készültek a bombák, de már berozsdásodtak – állítja a cselgáncsozó ügyvédje

Részletes beismerő vallomást tett a Nemzeti Nyomozó Irodán (NNI) Tölgyesi Krisztián (33). A 2000-ben rendezett olimpián is indult újpesti cselgáncsozót a nemzeti ünnepen házi készítésű gránátokkal és gyújtóbombákkal megrakott autója közelében vett őrizetbe a BRFK akciócsoportja.

Tölgyesi szülei a bíróság előtt várták fiúk letartóztatási tárgyalásának végét. Azt remélték, láthatják, esetleg tudnak vele pár szót váltani. A zoom.hu internetes portál kérdéseire válaszolva azt mondta, fiának nincs  köze a kocsijában megtalált bombákhoz – írja a Népszabadság.

"Ne analizáljuk ezt inkább. Az ország helyzete milyen? Mit mondott Morvai Krisztina?" – kérdezett vissza az őt faggató újságírónak. Mivel a zoom.hu munkatársa nem készült fel Morvaiból, Tölgyesiné kisegítette: "Hát azt, hogy legszívesebben nekik menne". Majd arra a kérdésre, hogy a bombagyártást megfelelő módszernek tartja-e mindehhez, annyit mondott: attól függ, milyen mércével mérünk.

Nyomozati érdekekre hivatkozva a rendőrség nem árul el részleteket arról, hogy Tölgyesi – akinek szülei a szélsőjobboldalinak tartott Lelkiismeret ’88 nevű szervezet aktivistái – elárulta-e társait, beszélt-e arról, hol használták volna fel a tőle lefoglalt pokolgépeket. Bűnügyi hírszerzési adatok szerint Tölgyesi és ma még ismeretlen társai a rendőrökkel tervezett összecsapásokon használták volna a bombákat.

Tölgyesi lakásán házkutatást tartott a rendőrség. Lefoglaltak több rajzot, és leírást, amelyek házi készítésű pokolgépek gyártásához adtak szaktanácsokat. A közönséges vízvezetékelemekből és pirotechnikai eszközökből összeállított "gránátok" egy kisebb kézigránát erejével azonos nagyságú detonációra lettek volna képesek, míg a benzinnel telt kannákhoz erősített, távirányítással indítható csőbombák repeszei több tízméteres sugarú körön belül okozhattak volna sérüléseket, a robbanás epicentrumában pedig tűz keletkezett volna.

Az exolimpikon védelmét a Nemzeti Jogvédő Alapítvány vállalta. Az alapítvány ügyvédje, Novozánszky Ilona védence letartóztatását követően újságírók előtt azt mondta: a kocsiban talált eszközök az MTV székháza elleni két évvel ez előtti támadás után készültek. Egyik "pokolgép" sem működőképes, vezetékeik többsége elszakadt, van, amelyik elrozsdásodott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.