Közélet

Feltörhetetlen biztonsági rendszer indult Bécsben

Kvantum kódolást használ a most Bécsben bemutatott új védelmi rendszer. A hagyományos kódok – ha nehezen is –, de feltörhetőek; az új technológiát viszont lehetetlen legyőzni.

A nemrég elindított hálózat öt bécsi és egy St. Pölteni helyszínt köt össze kétszáz kilométernyi hagyományos üvegkábellel. A hálózat különlegessége, hogy kvantum kódolás gondoskodik a védelméről – tudósít a BBC.

A hagyományos védelmek matematikai műveletek összetett sorozatán alapulnak, ezért elvileg minden esetben megfejthetőek. A kvantum kódolás viszont természeténél fogva megfejthetetlen.

A rendszer a Heisenberg-féle Bizonytalansági Elven alapul, amelynek lényege, hogy a kvantum információt nem lehet lemérni anélkül, hogy közben meg ne zavarnánk azt. Így képtelensége egy kommunikációs csatornán "hallgatózni", mert maga zavarja össze megfigyelése tárgyát – összegezte a kvantum rendszert Gilles Bassard, a Montreali Egyetem oktatója. Brassard és kollégája, Charles Bennett 25 évvel ezelőtt az IBM munkatársaként dolgozta ki a kvantum kódolás elméleti alapjait.

Most a gyakorlatban is megvalósult az elképzelés: a Siemens által biztosított hálózati központokban egy PC méretű szerkezet és egy fényérzékelő gondoskodik a kommunikációról, amely kvantumok, konkrétan fotonok segítségével történik.

A fény atomjai, a fotonok másodpercenként milliószámra száguldanak a helyszínek között üvegkábelen, így szállítva az információt. Célba érést követően a fotonok által hordozott üzenetet dekódolják. Senki nem dekódolhatja az adatokat anélkül, hogy le ne leplezné önmagát.

kódolás kvantum kommunikáció biztonság információ feltör
Kapcsolódó cikkek