Gordon Brown, a britek miniszterelnöke 16 éves volt, amikor rögbizés közben megvakult a bal szemére. Most barátai attól tartanak, teljesen elveszítheti látását.

A Daily Telegraph -melyet az Index idéz - a miniszterelnökhöz közeli forrásai szerint Brown látása egyre jobban romlik. Már csak az óriási méretben kinyomtatott szövegeket tudja elolvasni, a nyilvános eseményeken pedig rendszerint segítségre szorul.

Néhányan úgy vélik, hogy ha Brown véletlenül nekimenne valaminek, megmaradt jobb retinája is végzetesen megsérülhet, így Brown teljesen megvakulhat.

A félelmeket csak erősíti, hogy egyre gyakrabban van problémája jobb szemével is, amiről nemrég eltávolítottak egy hályogot, írja a lap.

Maga Brown a lap szerint sztoikus az ügyben. "Elég jól látok" - mondta a lapnak, igaz, azt elismerte, hogy "amikor közönséghez beszélek, automatikusan korrigálni akarom (melyik irányba nézek), ezze óvatosnak kell lennem. Ha olvasok, kicsit oldalazva kell néznem". Egy munkatársa szerint viszont, ha biztosan választ akar kapni egy emailre a miniszterelnöktől, "akkor biztosan legalább 36 pontos betűméretet használok", írja a lap.