Közélet

"Gyurcsány magában már lemondott arról, hogy választást nyernek"

Stumpf István politológus szerint Gyurcsány Ferenc már régóta tisztában van azzal, hogy a szocialista párt az elkövetkezendő néhány évben nem nyerhet választást.

Gyurcsány Ferenc a március 9-i népszavazás óta veszteségminimalizálást folytat, és, bár sosem fogja bevallani, magában már lemondott arról, hogy a szocialisták megnyerik a következő parlamenti választásokat - mondta Századvég Alapítvány elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

A politológus szerint a miniszterelnök számol azzal, hogy a következőkben nagyon alacsony lesz a és a stratégia, amit 2006-ban kigondolt, nem működik. Éppen ezért olyan erős, baloldali pártot próbál kialakítani, amely nélküle nem tud nagyobb ügyekben előre jutni.

A kormányfő előremenekülésként akár az előrehozott választást is elfogadhatja, ha úgy látja: kárt okoz, hogy a megszorító intézkedésekből fakadó szociális feszültségek miatt a felelősség csak rá és a pártjára hárul, aminek hatására súlyos történelmi összeomlás következhet be - magyarázta a Századvég Alapítvány elnöke.

Ma azonban úgy tűnik, hogy a miniszterelnök 2010-ig kormányozni akar, és azt gondolja, hogy részben az Nemzetközi Valutaalap segítségével, részben a gazdaság beindításával akár szorossá is tudja tenni a választások végeredményét - mondta Stumpf István.

Századvég Gyurcsány Ferenc Stumpf István InfoRádió
Kapcsolódó cikkek