Közélet

Íme, James Bond legrosszabb autói! Galéria

A brit Channel4 televízió szerkesztősége a közönség szavazatainak segítségével összeállította a legrosszabb James Bond autók listáját.

A Channel4 indoklása szerint a Martinik és vonzó nők világában akadt néhány nagy tévedés is. A csatorna összegyűjtötte azokat az autókat, amelyek a legkevésbé feleltek meg a titkosügynöknek a karakter több évtizedes pályafutása során.

A negatív listán szerepel a Ctiroen 2 CV. A citrom alakú és –színű autó mentségére legyen mondva, hogy a Roger Moore által alakított Bond a Szigorúan bizalmas című filmben csak véletlenül kerül az autóba. A saját Lotus Espritje ugyanis megsemmisíti önmagát.

Szintén "kiérdemelte" a listára kerülést az újgenerációs Ford Mondeo, amely a Casino Royale-ban mutatkozott be. A nézők izgalmas akciójelenet vártak, de – a Channel4 szerint – csak egy csillogó autóreklámot láthattak a filmben.

A szerkesztőség tetszését nem nyerte el az a hetes szériájú BMW sem, amelyet a Holnap markában című részben vezetett Bond – a hátsó ülésről, a mobiltelefonja segítségével. Az ítészek szerint az autó a ravasz termék elhelyezésnek köszönhetően került a filmbe és szerencsére nem tartott sokáig a pályafutása.

A Halálvágta című részben Roger Moore ismét egy Bondhoz nem méltó autóba kényszerül: ezúttal egy Renault taxival keveredik üldözésbe. A járgány számtalan zuhanást és lépcsősort túlél, végül egy Renault 20-as lesz a veszte – a Channel4 szerint ez nem jó eredmény a töréstesztek szempontjából.

Nem járt jobban az Aranyszemben látható BMW Z3 sem, ezt az autót Q-tól kapja meg Brosnan-Bond. A portál kritikusai szerint szerencse, hogy csak a reptérig kell megfigyelni az autót és nem egy akciójelenet részeseként.

Az Aranypisztolyos férfi jó példa arra, hogy a termék menedzselés jó ideje jelen van a filmiparban. Az American Motor Corporation valószínűleg komoly összeget fizetett azért, hogy két modellje is szerepeljen az alkotásban, sőt, az egyik, egy AMC Hornet Bond-autóvá is vált. Bár a filmben látható egy rendkívül látványos autós kaszkadőrmutatvány, a szerkesztők szerint a Hornet összetöréséért nem volt kár.

A Halálos rémületben című produkcióban Timothy Dalton vezetett először Audit, méghozzá rögtön két modellt. A Channel4 szerint érthetetlen, hogy a producerek nem az izgalmasabb Quattro, hanem a 200 Turbo volánja mögé ültették Bondot, aki így csempészte át Koszkov kettős ügynököt a határon.

A Tuk Tukot elég merészség autónak nevezni, de tény, hogy a Polipkában Roger Moore kénytelen a riksához hasonlító járgánnyal menekülni egy vicces jelenet erejéig.

A Gyémántok az örökkévalóságnak című részben az elegánsan őszülő Sean Conneryt egy nem elegánsan öregedő Ford Mustang Mach 1 ülésébe kényszerítik, ezzel kivívva a Channel4 ellenszenvét. A szerkesztők szerint az üldözési jelenet a Blues Brothers-re emlékeztet az összetört rendőrautók számát tekintve.

Az Aston Martin ugyan kifejezetten Bondnak való autó, a DBS viszont az ítészek szerint az egyik legcsúnyább modell, amit az egyik legvalószerűtlenebb Bond, George Lazenby vezetett az Őfelsége titkosszolgálatában című részben.


[enews_gallery id='203578']

Audi autó Bond Aston BMW
Kapcsolódó cikkek