Közélet

Kéri: az SZDSZ "újabb, váratlan esélyhez juthat"

A politológus szerint most megnyílt a lehetőség arra, hogy a liberális párt kitörjön abból a csapdából, amely az ősszel rácsapódni látszott. Ezzel újfajta ellenzéki magatartás jelenhet meg.

Az elmúlt húsz évben nem került annyira a közgondolkodás centrumába az SZDSZ, mint az utóbbi pár hétben – kezdi a 168 Órában megjelenő elemzését Kéri László. A politológus szerint érdemes indulat nélkül szemügyre venni a szabad demokraták helyzetét.

Ennek alapján – véli Kéri – logikátlan volt azt várni az SZDSZ-től, hogy éppen ebben a rövid időszakban kötelezze el magát valamelyik oldal mellett.

Már csak azért is, mert amennyiben leteszik a voksukat valamelyik nagy több mellett, érdektelen, 4 százalékos törpepárttá válnak, ami nyilvánvalóan nem áll érdekükben. Kéri leszögezi: ugyan az SZDSZ szemére lehet vetni, hogy csak saját érdekeit veszi figyelembe, de ez ugyanúgy érvényes a többi pártra is.

Emellett a szocialisták az elmúlt hetekben maguk is elbizonytalanodtak, így furcsa elvárni az SZDSZ-től, hogy elkötelezze magát egy nem meghatározott irányvonal mellett.

Persze – teszi hozzá Kéri – előfordulhat, hogy az SZDSZ néhány politikusának túlzottan megtetszik majd a kulcspozíció elfoglalása és ezért akkor is szeretne kitartani mellette, amikor ez már nem lesz indokolta. Most azonban még nem ez a helyzet.

A politológus szerint lehetséges, hogy a liberális párt újabb, váratlan esélyhez jut arra, hogy a hazai parlamentarizmusban eddig ismeretlen szerepet mutasson fel. Kéri ezt tekintené érdemi ellenzéki szerepnek, amely jelentősen eltér az eddig tapasztalt magatartástól.

Az SZDSZ felismerheti, hogy nem kell hűséget esküdnie egyik többnek sem, hanem véleményét szabadon, az adott ügynek megfelelően kell alakítania. Ez a hozzáállás sikeres lehet, mert a felmérések szerint a választók sok kérdésben egészen máshogy vélekednek, mint amit egyébként a pártszimpátiájuk diktálna.

Ez a taktika – véli Kéri – persze kevésbé látványos, mint az eddigi csatározások és sok aprómunkát követel, viszont jelentősen megnövelheti az SZDSZ szavazói bázisát. A politológus szerint a hazai közéletben mélységi átrendeződések kezdődtek meg. Ezért a liberálisoknak sem kellene folyton azon gondolkodniuk, hogy melyik oldalon állnak, mert előbb-utóbb maga a kérdés vesztheti el jelentőségét.

SZDSZ MSZP ellenzék politológus kormány Kéri
Kapcsolódó cikkek