Közélet

Ma éjfélig eldől az MDF-frakció sorsa

Hétfő éjfélig köteles tájékoztatni Szili Katalin házelnököt Herényi Károly arról, hogy Vas János távozása után sikerült-e kiegészíteni az MDF parlamenti frakcióját, a képviselők száma eléri-e a tízes határt. Ha nem, a frakció megszűnik - írja a Népszabadság.

Vas János (akit a Schmuck Andor nevével fémjelzett Tisztelet Társasága delegált az MDF-listára) pénteken lépett ki, de a mandátumát nem adta vissza az MDF-nek. S mivel a házszabály nem teszi lehetővé a frakciók közötti közvetlen "átjárást", Herényi csak a függetlenekkel tud tárgyalni. Az a fórumosok szerint is "abszurd" lenne, hogy a független Gyenesei István önkormányzati miniszter csatlakozzon az ellenzéki MDF-frakcióhoz - számol be a Hírszerző a Népszabadság alapján. A másik két független, Lengyel Zoltán és Tóth András pénteken tudatta az MTI-vel: nem lép be az MDF-frakcióba.

Szombaton az MDF-választmány zárt ülésén Dávid Ibolya Almássy Kornélt (akit már kétszer is kizártak a frakcióból) felszólította, hogy mondjon le parlamenti mandátumáról, s így helyette listáról az MDF egy másik képviselőt hozhatna a parlamentbe. Ha kész erre, a párt tagja maradhat, sőt budapesti elnök is, s 2010-re ismét "felépíthetné magát".

mdf Dávid Ibolya Almássy Kornél frakció
Kapcsolódó cikkek