Közélet

McCain 1989-es botránya: 13 perces kampányvideó Obamáéktól

Az Obama-kampány tegnap este indította útjára legújabb, 13 perces videóját. Ebben John McCain szenátor 1990-es, „keatingi ötök” alatt elhíresült botrányát szedik ízekre.

„Mi a csalás? Bizalmat szerezni, majd azt elárulni. Ez pedig az jelenti, hogy semmi sem roncsolja jobban a bizalmat, mint a csalás.”

Szinte semmitmondóak e fenti sorok, mondhatni zavarosak. Az amerikai elnökválasztási kampányban azonban megborzongatnak szinte minden szavazót. Bizalom, árulás, csalás – ez hallatszik újra meg újra a pénzügyi válság kapcsán.

Mint arról már tegnap is beszámoltunk, a kampány sárdobálózása folytatódik. Ezúttal Obamáék támadnak: méghozzá nem is akárhogyan. A TV-reklámokkal előre beharangozott videójukban William Black egykori szövetségi banki ellenőr (1984-94) narrációjával részleteiben elmesélik az 1990-es Keating-botrány történetét, az azt követő szenátusi etikai vizsgálóbizottság ülését, gondosan kiemelve minden egyes szálat, ami az ügyet John McCainhez köti.

A Keating-botrány 1989-ben robbant ki, amikor öt szenátort – köztük McCain jelenlegi republikánus elnökjelöltet – helytelen beavatkozással vádoltak az 1980-as évek végének, 1990-es évek elejének hitelválságában.

A szenátorok 1987-es közös fellépése ugyanis eltántorította a szövetségi jelzálog-bizottságot (FHLBB) attól, hogy kivizsgálja a Lincoln pénzintézetet. Melynek Charles Keating volt a vezetője. A Lincoln azonban 1989-ben összeomlott és az államnak 2 milliárd dollárral kellett közbeavatkoznia, sokan elvesztették megtakarításaikat, nyugdíjtartalékukat.

A dolog pikantériáját továbbá az adja, hogy Keating 1987 után 1,3 millió dollárral támogatta az öt szenátort.

„Az összes vádlott közül John McCain állt a legszorosabb személyi kapcsolatban Keatinggel” – hangzik el a - videón is hallható - egyik vádbeszédben.

Az ítélet végül három szenátort helytelen közbelépéssel elítélt. McCaint találták a legkevésbé érintettnek, csupán „rossz ítélőképességűnek” nevezték. McCain az eset kapcsán „élete legnagyobb hibájáról” beszélt.

A videó külön taglalja, hogyan próbálták formai megrendezéssel elintézni, hogy a szenátorok büntetését enyhítsék. Külön érdekessége az ügynek, hogy az öt érintett honatya közül egyedül McCain volt republikánus.

A mai Gallup felmérés alapján Obama átvette a vezetést Missouriban is, mely államban eddig végig McCain állt elöl.

Eközben az elnökválasztásban Obama tetemes előnyre tett szert McCainnel szemben. A pénzügyi válság miatt előtérbe kerülő gazdasági kérdéseket minden jel szerint jobban tudja kezelni; McCain külpolitikai lépéselőnye ilyen környezetben a ködbe veszik. Eme videó pedig további bizonyosságot ad a fenti premisszának: Obamáék előtrében tartva a gazdaságot bizonygatják, hogy McCain ítélőképessége "hagy kívánnivalót maga után".

Már egy hónap sincsen az elnökválasztásig. John McCain csapatának valamit nagyon ki kell találnia, hogy még megfordíthassa a dolgok menetét. Az eddigi rövid, tömör negatív-reklámok úgy tűnik, nem hozzák a várt eredményt, a Palin okozta lendület pedig hanyatlik: ahogy meghozta a párton belüli egységet, úgy ijesztette el a párton kívülieket.

A következő felvonás: ma éjjel kerül sor a második elnöki vitára. CNN, élőben hajnali 3-kor, ismétlés holnap délelőtt 11-kor, valamint este 6-kor.

Obama videó McCain palin keating
Kapcsolódó cikkek