Közélet

Szabó Istvánt is forgathat! - A 2009-ben támogatott magyar filmesek

Döntött az MMK Játékfilmes Szakkollégiuma arról, mely alkotók forgatókönyv-és filmterv fejlesztési részesülnek támogatásban 2009-ben.

A Magyar Mozgókép Közalapítvány Játékfilmes Szakkollégiumának döntése értelmében a 38. Magyar Filmszemle fődíjas alkotásának, az Iszka utazásának rendezője, Bollók Caba 50 millió forintot kap új filmterve megvalósításához, amely a Kilenc munkacímet viseli. Rózsa János az 1993-as Jó éjt, királyfi után főként producerként dolgozott, most 30 millió forinttal támogatja az MMK Minden felnőtt volt eccer gyerek című filmterve megvalósításában. Hajdu Szabolcs 15 millió forintot kapott - jelenleg is forgó - Bibliotheque Pascal című filmjéhez, amely a pályázatban még a Gyöngéd kezelés munkacímen szerepel – tudósít a filmhu.

Szabó István Az ajtó című Szabó Magda regény megfilmesítéséhez kért és kapott támogatást a kuratóriumtól, méghozzá 100 millió forintot, szándéklevél formájában a 2009-es évre. Dyga Zsombor Utolér című realista drámájának tervét 40 millió forinttal támogatta a kuratórium, szintén szándéklevél formájában, Orosz Dénes pedig 50 millió forintról kapott szándéklevelet első nagyjátékfilmjéhez, a Poligamy-hoz. Kocsis Tibor Új Eldorádó című dokumentumfilmjének folytatását, az Új Eldorádó 2.-t 15 millió forinttal szándékozik támogatni 2009-ben a Játékfilmes Szakkollégium.

Gothár Péter Törésvonal munkacímű alkotásához az összköltségvetés legfeljebb 20%-áig kapott támogatási szándéknyilatkozatot. Bódis Krisztának egy demó anyag elkészítéséhez ítélt meg 5 millió forintot az MMK, ennek megtekintéséig halasztják a döntést az író-dokumentumfilmes első nagyjátékfilmjének támogatásáról. Bódis Kriszta Kemény vaj című regényét adaptálná filmre.


A Forgatókönyv-és filmterv fejlesztési pályázat keretében 1 millió forintot kapott a kuratóriumtól Nemes Jeles László, a Türelem című kisjátékfilm rendezője első nagyjátékfilm forgatókönyvének fejlesztéséhez, amely az Else munka címet viseli. Szintén 1 millió forinttal támogatja Lepkeszázad című forgatókönyvének fejlesztésében Mészáros Pétert, a Kytherarendezőjét, az Egyetleneim-et jegyző Nemes Gyulát Zero című forgatókönyvének fejlesztésében, Bisztray-Balku Sándor A Punk munkacímet viselő forgatókönyv-tervét, Fazekas Csaba Swing című forgatókönyvtervét, és az október 2. felében bemutatásra kerülő Mázli című játékfilm rendezőjének, Keményffy Tamásnak következő - A tiltott nyelv munkacímet viselő - forgatókönyv-tervét az MMK kuratóriuma.

Rácz Attilla első játékfilmterve, a Café centrál fejlesztéséhez 6 millió forintot ítélt meg a Játékfilmes Szakkollégium, Sopsits Árpád „Anyám szemei”, Dobray György Egy másik élet – A postásnő és Gothár Péter A bányamosodás címet viselő filmtervének fejlesztéséhez pedig fejenként 3 millió forintos segítséget kap az MMK-tól. Szilágyi Andor Én, a Guszti, a Pimpós... című filmtevének fejlesztéséhez 2,5 millió forintot, Kalla Éva Álomadás Hegye munkacímű animációs filmtervének fejlesztéséhez pedig 5 millió forintot ítélt meg a kuratórium.

támogatás Gothár film Szabó Bódis
Kapcsolódó cikkek