Közélet

Búcsú a stadiontól, amit fenyőkkel ültettek be a háborúban

Elbúcsúzott Oroszország legrégibb sportarénájától, a moszkvai Dinamo-stadiontól a közönség a hétvégén. Aki akar, emlékbe hazavihet belőle egy darabot.

A szombati Dinamo – Tom meccs után átépítés miatt bezárták a stadiont, egyelőre nem tudni, mennyi időre. Az alkalomból zsúfolásig megteltek a lelátók, annál is inkább, mivel a belépőért nem kellett fizetni. A jegyek több mint 90 százaléka már öt nappal a meccs előtt elkelt, noha egy érdeklődő legfeljebb ötöt vihetett el.

Az átépítés során a nagy hagyományú helyen gyakorlatilag vadonatúj, 30 ezer fő befogadására alkalmas stadion épül, csak a régi homlokzatok maradnak meg. A tervek egyelőre nem ismertek, a sajtó 100 millió dolláros költségről vélt tudni, de az illetékesek szerint jóval többe kerül majd az átépítés. Ha minden nagyon jól megy, 2012-ben nyílik meg újra a Dinamo-stadion.

A búcsúmeccs alkalmából napvilágot látott néhány érdekes adat a létesítményről. A stadion 1928-ban épült, most 36 540 szurkolót tudott befogadni. A keleti tribün helyén 1936-ig sportpályák voltak, mert a stadion eredetileg patkó alakúra épült. A második világháború idején, 1942-ben a pályát sűrűn beültették fenyőkkel álcázásként, hogy megvédjék a bombázásoktól. 1953-ben játszották az első meccset villanyfénynél, 1964-ben állították fel az első, még kezdetleges elektronikus eredményjelző táblát. 1979-ben újították fel első ízben a tribünöket és az alattuk lévő helyiségeket, s ugyanabban az évben szerelték fel a reflektorállványokat, amelyek lehetővé tették, hogy az esti meccseket színesben közvetítse a televízió.

Hétfőtől a Dinamo-szurkolók szervezetének irodájában bárki kaphat a többnyire kék ülésekből, és a stadion vezetése kész a gyepet is elosztogatni az érdeklődőknek, csak még azt nem tudják, hogyan lehet ezt a gyakorlatban megoldani.

búcsú bezárták átépítik Moszkva stadion dinamo labdarúgás
Kapcsolódó cikkek