Közélet

Csak az igazat mondta, mégis négy hetet ült hamis tanúzásért

Október 6-án a német schwabachi bíróságon vizsgálati letartóztatásba helyeztek egy férfit, hamis tanúzás vádjával. Majd egy hónap után most kiderült: a férfi kezdettől fogva igazat mondott.

 A vád szerint a férfi egy autó megsérülése kapcsán hamisan tanúzott.

A per egy cserbenhagyásos ütközés kapcsán folyt a férfi munkatársa ellen. A volán mögött ülő kollégájával éppen egy megrendeléshez igyekeztek, amikor állítólag egy másik autóval ütköztek - amiből azonban, az említett férfi tanúskodása szerint, nem vettek észre semmit.

Azonban egy szemtanú szerint a kisteherautóban csak a sofőr ült, valamint a helyszínlelő szakértő szerint "nagyon valószínű", hogy a kérdéses jármű okozta sértett gépjárműben a 2 500 eurós (mintegy 650 ezer forintos) kárt - idézi fel a Süddeutsche Zeitung. Ezért a családapát, kollégájának és cégének érdekében elkövetett hamis tanúzás vádja miatt vizsgálati fogságba helyezték.

A laborvizsgálatok mostanra hoztak eredményt: ez alapján pedig kijelentették, a férfi semmilyen mértékben nem köthető a balesethez. "Így már nem valótlan a fogva tartott tanúvallomása" - áll a hivatalos állásfoglalásban, amelyben az ügyben bekövetkezett "váratlan fordulatról" beszélnek.

"Édesapám egykor nekem megtanította: a hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta rókát" - nyilatkozta a férfi, aki szabadon engedése után megkönnyebbült, ám egyben "nagyon mérges a jogállamra és a karrierista állami ügyésznőre", aki követelte fogságba helyezését. Kártérítésért fog perelni.

tanú tanúvallomás német bíróság hamis
Kapcsolódó cikkek