Közélet

Eltűnhet a hab a Rábáról - Lépett a bőrgyár

Szabó Imre környezetvédelmi miniszter üdvözli a wollsdorfi bőrgyár mai bejelentését, miszerint egy 1,2 milliós eurós beruházással a gyár 90 százalékkal csökkentette a Rábába jutó naftalin - 1,5 diszulfonát kibocsátását.

A határozott magyar fellépés eredményeként ez újabb jelentős lépést jelent a magyar-osztrák Rába akcióterv megvalósításában, melynek eredményeként 2009-re érdemben csökkenhet a folyó szennyezése.

A Magyar-Osztrák Vízügyi Bizottság vezetői legutóbbi, szeptemberi találkozójukon megtekintették a feldbachi bőrgyár új szűrőjének építési munkálatait, és szorgalmazták, hogy a wollsdorfi gyár is mielőbb tegyen lépéseket a Rába szennyezésének csökkentése érdekében.

A folyó ausztriai szakasza mentén lévő, a Boxmark céghez tartozó két bőrgyár - a feldbachi és a jennersdorfi - már korábban beszüntette a habzás egyik lehetséges okozójaként számon tartott anyag használatát, és elkezdték építeni a magasabb szintű tisztítást biztosító szűrőberendezéseket is.

A wollsdorfi bőrgyár fejlesztésének lényege, hogy egyrészt a cserzésnél a nafatalin-1,5 diszulfonát helyett más anyagot alkalmaznak, másrészt korszerűsítették a tisztítóberendezést is, így csökkent a folyóba jutó szennyezés mértéke.

Mint ismeretes, a Rába habzásának megoldására hazánk kezdeményezésére a két ország közösen dolgozta ki a Rába vízminőségének és ökológiai állapotának javítását célzó Rába akcióprogramot. Ez többek között tartalmazza, hogy a legfőbb szennyező források, az ausztriai bőrgyárak a biológiai tisztítás kiegészítéseképpen egy magasabb fokú, a habképző anyagokat eltávolító szűrőberendezést építenek ki.

A Boxmark cég feldbachi bőrgyárban az ún. "harmadik szintű" tisztítást biztosító szűrőberendezés építése augusztus elején megkezdődött. A cselekvési terv szerint a cég másik, jennersdorfi telephelyén is elkészül az új szűrőrendszer 2009 közepére.

A Rába akcióprogram keretében jelentős eredmények születtek már eddig is. Az osztrák fél szigorúbb környezetvédelmi követelményeket írt elő a bőrgyáraknak 2007-ben, és véglegesen megszűnt a fürstenfeldi geotermikus erőmű magas sótartalmú termálvizének a Lapincsba bocsátása is.

Magyar-Osztrák Vízügyi Bizottság hab Rába bőrgyár Boxmark Feldbach
Kapcsolódó cikkek