Közélet

K&H: ösztöndíj és műgyűjtemény

Féléves alkotói ösztöndíjat ír ki fiatal festők, grafikusok és fotóművészek számára a K&H Bank, belépve ezzel a művészeti mecenatúrát intézményesített formában folytató nagyvállalatok (Strabag, Antenna Hungária stb.) sorába.

A Kieselbach Galériában tartott mai sajtótájékoztatón Marko Voljc, a bank vezérigazgatója elmondta: az ösztöndíjprogram kezelésére és a bank új műgyűjtési koncepciójának kidolgozására három tagú tanácsadó testületet hoztak létre. Ennek tagja Petrányi Zsolt, a Műcsarnok igazgatója, Szurcsik József képzőművész és Topor Tünde, az ArtMagazin főszerkesztője.

A havonta bruttó 125 ezer forintos ösztöndíjat félévente egy - legfeljebb öt évvel ezelőtt végzett - művésznek ítélik oda, aki cserébe az ösztöndíjidőszak végén egy vagy több alkotását a banknak átadja. Ezek a művek képezi majd a K&H kortárs műgyűjteményének magvát.

A kortárs kollekció fejlesztéséhez a pénzintézet korábbi évtizedekben összegyűlt, meglehetősen heterogén - klasszikus modern és kortárs műveket egyaránt tartalmazó - műtárgyanyagának most folyó eladásából teremtenek anyagi fedezetet. A Kieselbach Galéria őszi árverésén 29 alkotás összesen mintegy 30 millió forintért talált gazdára, és a december 19-én esedékes téli aukción további művek - köztük Mednyánszky László egy nagyméretű tájképe - kerülnek kalapács alá a K&H gyűjteményéből.

 

ösztöndíj KH
Kapcsolódó cikkek